Інфляція стане основною темою саміту представників Мінфінів і ЦБ країн ЄС в Словенії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція стане основною темою саміту представників Мінфінів і ЦБ країн ЄС в Словенії

Казна та Політика
68
Міністри фінансів і керівники центральних банків країн Європейського союзу на піврічному саміті, що пройде в Словенії в п'ятницю, обговорять проблеми регулювання економіки в період уповільнення темпів її зростання і прискорення інфляції, пише The Wall Street Journal.
Також вони обговорять питання сильного євро і нового регулювання фінансових ринків напередодні засідання "великої сімки" (G7) 11 квітня у Вашингтоні. На минулому засіданні Європа наполягала, щоб США подбали про зміцнення долара, однак з мінімальним успіхом. Євро в цей час торгується в районі $1,56, що лише трохи нижче від рекордного рівня.
Інфляція, імовірно, стане першим об'єктом стурбованості для міністрів фінансів і глав центробанків країн ЄС. Споживчі ціни в єврозоні виросли в березні на 3,5% у річному вирахуванні, що істотно перевищує цільовий рівень Європейського центрального банку (ЄЦБ) 2%.
Деякі держави єврозони, зокрема, Франція, раніше підштовхували ЄЦБ до зниження процентних ставок для ослаблення темпів подорожчання євро і підвищення темпів економічного підйому. Однак в умовах високих цін на нафту та іншу сировину, які стимулюють інфляцію, їхні заклики до зниження ставок, імовірно, затихнуть. ЄЦБ тримає вартість грошей у єврозоні на рівні 4% річних із червня минулого року з метою уповільнення зростання споживчих цін. США, навпаки, скорочують процентні ставки для того, щоб запобігти сповзанню економіки країни в рецесію.
Нинішня криза на кредитних ринках також буде зачеплена на саміті, що починається в п'ятницю.
"Ясно, що безлад на фінансових ринках робить ефект на реальну економіку", - заявив верховний представник Єврокомісії з питань економічної та грошової політики Хоакін Альмуніа.
Кредитна криза зламала традиційний законодавчий паркан і просунула ідею трансграничного контролю для банків ближче до реальності, заявив газеті уповноважений ЄС з внутрішніх ринків і послуг Чарлі Маккріві. Він сказав, що буде "здивований і розстроєний", якщо не одержить політичної підтримки своєму плану створення мультинаціональної групи для нагляду за міжнародними банками на засіданні в Словенії в п’ятницю-суботу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас