Обвалу іпотечного ринку не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обвалу іпотечного ринку не буде

Кредит&Депозит
446
Цього року здешевлення іпотечних кредитів не передбачається - запевняють експерти. Ні на первинному, ні на вторинному ринках. Більше того, з початку року низка банків уже збільшила процентні ставки по таких позиках. Поштовхом до збільшення вартості кредиту стануть не тільки нові фінансові нормативи Нацбанку, але й досить високий прогнозний показник інфляції на поточний рік.
Експерти компанії "Простобанк Консалтинг" склали рейтинг процентних (ефективних) ставок по іпотечних кредитах на вторинному і первинному ринку в доларах терміном на 30 років:
ТОП-3 ставок на покупку нового житла:
1.12,06% - ОТП Банк.
2.12,50% - Укрсиббанк.
3.13,49% - Надра.
ТОП-3 ставок на покупку старого житла:
1.11,97% - Сведбанк.
2.12,06% - ОТП Банк.
3.12,50% - Укрсиббанк.
Ставки на вторинному і первинному ринках відрізняються незначно, і конкуренція між банками підсилюється. "Цього року, швидше за все, банки будуть конкурувати між собою не рівнем процентних ставок по іпотечних кредитах, а новими послугами. Наприклад, пропонувати кредити з відстрочкою платежу. Крім того, на перший план виходить якість обслуговування клієнта. А в цій частині немає межі досконалості", - відзначає Зінаїда Бєляєва, заступник голови правління Укрпромбанку.
За оцінками фінансистів, з початку 2008-го року в більшості міст України ціни на житло плавно росли, причому на первинному ринку значно швидше. Якщо будівництво житла на "первинці" буде динамічно розвиватися, то відповідно збільшиться і кількість виданих кредитів на покупку такого житла.
Однак на сьогоднішній день кількість кредитів, виданих на покупку житла на вторинному ринку, набагато перевищує кількість кредитів, виданих на первинному. Причина не в тому, що первинна нерухомість не користується попитом - просто її набагато менше, ніж вторинної.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас