У квітні овернайт буде коштувати 8-12% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У квітні овернайт буде коштувати 8-12%

Валюта
323
Залишки на коррахунках банків збільшилися з 15,5 до 18 млрд. грн. Це найвищий рівень за останній місяць, і він повинен був спровокувати зниження процентних ставок. В останній день березня, на переході між місяцями, вони досягали 25%, а в перший день квітня - 17%.
Але великого здешевлення гривні не відбулося. За даними начальника управління дилінгу Індекс-банку Антона Болдирєва, учора середня вартість нічної гривні на ринку становила близько 12-15% для банків першого-другого кола (найбільші банки, а також установи з іноземним капіталом). Для установ, до яких гроші доходять в останню чергу і які НБУ не допускає до рефінансування, актуальні були ціни до 22%.
"Нацбанк виставляє досить жорсткі умови. У тому числі НБУ стежить за виконанням нових вимог щодо мінімізації розривів строків між активами і пасивами, ураховує кількість звернень за рефінансуванням у попередні дні. Тому деякі банки не можуть звертатися в НБУ за рефінансуванням і змушені переплачувати 3-5% за ресурси на ринку", - пояснив Болдирєв.
Директор казначейства Укргазбанку Андрій Пономарьов вважає, що на міжбанківському ринку склався значний дефіцит ресурсів у гривні. Більшість банків, по максимуму ощадливо, намагаються подавати заявки на рефінансування від НБУ. "Раніше, коли ресурси були дешевими, цього не спостерігалося", - відзначив експерт.
З огляду на те, що проблеми тривають не перший тиждень, уже майже ніхто не вірить, що гривня почне дешевшати. Банки намагаються розраховувати на свої сили і жорстко планувати активно-пасивні операції. На думку пана Пономарьова, це свідчить про те, що комерційним банкам явно малі ліміти рефінансування від НБУ, та й обмежена 30 днями на квартал можливість звернень за незабезпеченим овернайтом ліквідності ринку не додає.
Якщо є надлишок валюти, а для резерву потрібна гривня, Андрій Пономарьов рекомендує проводити короткострокові операції своп, які припускають зустрічний обмін кредитами в гривні та у валюті. Зараз свопова різниця на один-два тижні коливається від +12% до +16% на користь гривні.
На думку директора казначейства Укргазбанку, вкид коштів з Держказначейства, що відбувся вчора, не міг сильно вплинути на ринок. "Якщо гроші з казначейства одержали кілька великих банків, гривня не може відразу з'явитися на ринку. У них теж є обмеження по лімітах, як на контрагента, так і на міжбанківське кредитування взагалі. Якщо сума лімітів на банки становить, наприклад, 300 млн. грн., то надлишок 1 млрд. грн. на ринку бланком не роздадуть", - пояснив Пономарьов.
"Показник очікувань ринку - це ціна довгих ресурсів. Коли в попередні місяці траплявся дефіцит ліквідності, овернайт міг подорожчати до 20%, але при цьому місяць коштував 10-12%. Усі знали, що через кілька днів гривні знову буде досить. Зараз крива прибутковості стала горизонтальною і тримається приблизно на рівні вартості рефінансування НБУ - 15% річних. Банки не очікують значного здешевлення гривневих ресурсів", - відзначив Антон Болдирєв. За його прогнозами, у квітні середня вартість овернайта складе 8-12% для банків першого-другого кола.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас