Джордж Сорос пророкує подальше падіння ринків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джордж Сорос пророкує подальше падіння ринків

Казна та Політика
1577
Мільярдер Джордж Сорос назвав поточну фінансову кризу найважчою із часу Великої Депресії і заявив, що ринки впадуть до ще більш низького рівня цього року після нетривалого зростання, повідомляє агентство Bloomberg.
В інтерв'ю, що Сорос дав 2 квітня, він сказав, що недавно досягнуте дно ринку може виявитися неостаточним цього року. Зростання американського фондового ринку і зміцнення долара після угоди купівлі Bear Stearns Cos. (BSC) банком JPMorgan Chase & Co. (JPM), за словами Сороса, може протривати від шести тижнів до трьох місяців у міру того, як американська економіка наближається до рецесії.
Улітку минулого року, коли ринок почав болісно реагувати на кризу американської ризикованої іпотеки, Джордж Сорос повернувся до більш активної участі в управлінні активами його фонду Quantum Endowment Fund. Quantum приносив у середньому 30% прибутку на рік до того, як мільярдер почав використовувати зовнішніх менеджерів для управління здебільшого активів фонду в розмірі $17 млрд. в 2000 році.
В 2007 році Сорос зробив ставку на ослаблення долара, падіння американських 10-річних казначейських облігацій, європейського та американського фондового ринку. Крім того, Сорос очікував зростання акцій китайських та індійських компаній, у результаті чого Quantum в 2007 році зумів отримати прибуток 32%. Цього року показник прибутковості фонду коливається від +3% до -3%.
На думку Джорджа Сороса, євро, ієна та інші валюти можуть продовжити зміцнення відносно долара. Однак у цьому мільярдер не настільки сильно впевнений. “Небажання тримати долари зростає, однак відчувається нестача відповідних альтернатив. - сказав Сорос, - Ми вступили в період високої невизначеності”. На думку Сороса, ФРС не може піти на подальше зниження ставки по федеральних фонах, що зараз становить 2,25%, через значне ослаблення американської валюти.
Джордж Сорос не збирається відмовлятися від своїх інвестицій в індійські акції незважаючи на падіння основного індексу на 22% з початку цього року. За його словами, фундаментальні показники акцій залишаються гарними. При цьому Сорос не впевнений, що відбудеться з ринком китайських акцій, торгованих у Гонконгу.
Дефолтні свопи - один з інструментів підприємства, що забезпечують кредитоспроможність, - також несуть у собі небезпеку дестабілізації ринку через відсутність належного регулювання і через те, що невідомо, чи зможуть контрагенти виконати свої зобов'язання у випадку дефолту по облігаціях. У номінальному вираженні даний ринок оцінюється в $45 трлн. - тобто близько половини сукупного статку американських домогосподарств. У даній ситуації Сорос рекомендує створити біржу для торгівлі ф'ючерсними контрактами з надійною структурою капіталу і жорсткими вимогами внесення гарантійного депозиту.
За словами Сороса, джерела поточної кризи сягають до 1980-их років, до часів Рональда Рейгана і Маргарет Тетчер. Саме в цей період різко піднявся обсяг запозичень, а регулювання в банківській сфері і на фінансових ринках стало менш жорстким. Лідери США і Великобританії в цей час глибоко вірили в механізми саморегулювання ринку, що не допустить надмірного підвищення цін. Замість цього такий ліберальний підхід став причиною найсильнішого перегріву ринку житла, що у підсумку привів до кредитної кризи та краху Bear Stearns, сказав Джордж Сорос.
Щоб уникнути утворення “супербульбашки” у майбутньому, банки, на думку Сороса, повинні забезпечити контроль своїх власних запозичень. Вони також повинні згорнути кредитування таких клієнтів як хеджфонди шляхом пред'явлення більш жорстких вимог забезпечення і резервних зобов'язань по кредитних інструментах.
На питання про те, чи не приведуть подібні заходи до зниження показників прибутку фонду Quantum, Сорос розсміявся. “Так як я сам пропоную ці реформи регулювання, вони не зашкодять мені,” - сказав він. “Ми намагалися вгадати динаміку ринку і не використали позикові кошти для здійснення угод” у такому ступені, як збанкрутілий в 1998 році фонд Long-Term Capital Management LLC, додав Сорос.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас