Рекордні ціни на зерно загрожують масовими заворушеннями в 33 країнах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рекордні ціни на зерно загрожують масовими заворушеннями в 33 країнах

Аграрний ринок
361
Ціни на рис на Чиказькій біржі досягли вчора рекордної висоти, а на кукурудзу наблизилися до рекордної позначки на прогнозах збільшення розриву між попитом та пропозицією, повідомляє Bloomberg. Проблема ускладнюється тим, що уряди деяких країн-експортерів продовольчих культур, що побоюються масових виступів бідняків через збільшення цін на основні продукти харчування, починають вводити обмеження на експорт.
Ціни на соєві боби на Чиказькій біржі виросли вчора третій день підряд, підвищилися і ціни на пшеницю через те, що інвестори продовжують скуповувати продовольство на тлі тривожних прогнозів, що погана погода викличе скорочення врожаю в США і подальше зниження перехідних запасів зерна, що досягли вже найнижчого обсягу за останні 26 років.
За оцінкою Світового банку, високе зростання цін на продукти харчування та енергоносії може привести до масових безладів в 33 країнах.
Рекордні ціни на продукти харчування та енергоносії підштовхують глобальну інфляцію і змушують уряди країн від Китаю до Індії вживати заходів щодо захисту постачання. Ціна на рис, що є основою харчування 3 млрд. людей, виросла торік в 2 рази, а ціни на нафту, соєві боби і пшеницю досягли рекордних рівнів за всю історію спостереження.
Ціна на неочищений рис із поставкою в травні піднялася до $1117 за тонну, після того як Продовольча організація ООН (FAO) опублікувала прогноз про скорочення світового експорту на 3,5% через введення обмежень на експорт.
Міністр сільського господарства Індонезії, третього у світі виробника рису, заявив 2 квітня, що вона може приєднатися до Китаю, Індії і Єгипту із введенням обмежень на експорт, щоб гарантувати задоволення внутрішнього попиту.
У лютому ООН виступила з попередженням, що цього року в 36 країнах, включаючи Китай, можуть виникнути кризи продовольчого постачання.
Відповідно до директиви прем'єр-міністра В'єтнаму, одного із трьох найбільших експортерів рису у світі, В'єтнамська асоціація виробників продовольства закликала своїх членів припинити підписувати експортні контракти на рис у період із квітня по червень цього року. Цього року В'єтнам скоротить свій експорт рису до 4 млн. тонн, щоб знизити найвищу за останні 10 років інфляцію в країні. В уряді обговорюється і варіант введення податку на експорт рису.
У той же час Малайзія планує збільшити закупівлі рису в країнах Південно-Східної Азії для збільшення своїх запасів. Філіппіни приступили до закупівель зерна з регіонального фонду екстреної допомоги і збільшили імпорт продовольства зі США.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас