Економіка в інфляції не винна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка в інфляції не винна

Казна та Політика
217
Економічні фактори не головні в українській інфляції.
Це питання стало головною темою прес-конференції "Інфляція в Україні - реалії та міфи", повідомляє кореспондент "Українського бізнес-порталу".
Інфляція в Україні викликана небажанням Банкової співробітничати з Кабінетом Міністрів, вважає член науково-експертної колегії із проблем соціально-економічного розвитку Кабінету Міністрів України Зореслав Самчук.
Варто також відзначити, що, за даними останніх соціологічних досліджень, більш ніж 70% дорослого населення України турбує інфляція, про що і заявив генеральний директор Всеукраїнської соціологічної служби, член-кореспондент НАН України Микола Михальченко. Також він відзначив, що на інфляцію гривні впливає багато факторів: інфляція долара, подорожчання газу, нафти, а також продовольчих товарів на світовому ринку.
"За розкручування інфляції будуть нести відповідальність і уряд, і парламент, і Секретаріат Президента", - заявляє Михальченко. На його думку, щоб урятувати ситуацію, потрібно провести ревальвацію гривні, тоді ціни значно впадуть.
Михальченко також продемонстрував дані Статистичного комітету країн СНД, які показують, що індекс інфляції по Україні в порівнянні з іншими країнами (Росія, Білорусія) перебуває на одному рівні.
Також член-кореспондент НАН відзначив, що у зв'язку з інфляцією зменшилася і кількість покупок, які роблять українці. Загалом, відсоток покупок знизився на 30%.
Завідувач відділом економічної та соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жалило вважає, що очікування інфляції в Україні привело до прийняття сильного просоціального бюджету. "Потрібно перестати грати в таблетки від інфляції, а потрібно перейти до об’єктивних прогнозів на майбутнє", побажав уряду вчений.
Також експерти прогнозують скорочення темпів інфляції в найближчі 3-6 місяців, але тільки у випадку відносної політичної стабільності в країні.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас