Мінпаливенерго України вважає доцільним будівництво НПЗ в Бродах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпаливенерго України вважає доцільним будівництво НПЗ в Бродах

Енергетика
295
Міністерство палива та енергетики України підтримує будівництво нафтопереробного заводу (НПЗ) у Бродах (Львівська обл.), повідомив заступник голови міністерства Бурзу Алієв.
"НПЗ будувати доцільно, є така необхідність", - сказав він журналістам у середу.
Алієв також повідомив, що Мінпаливенерго не має наміру ініціювати продовження пільгового періоду для випуску нафтопродуктів за старими стандартами.
"Краще побудувати найсучасніший НПЗ у Бродах, краще в цьому напрямку працювати, ніж давати пільги на випуск неякісного бензину", - відзначив заступник міністра.
Як повідомлялося, указом президента України від 7 грудня "Про підготовку та проведення саміту з питань енергетичної безпеки" передбачено, що уряд до 30 квітня 2008 року повинен підготувати і затвердити у встановленому порядку техніко-економічне обґрунтування проекту створення в країні нафтопереробного комплексу (НПК) глибокої переробки каспійської нафти.
У Бродівському районі ще в 2005 році було зареєстровано СП "Бродагроойл", що повинне було займатися реалізацією проекту, що включає, крім будівництва НПЗ, будівництво теплової електростанції і підприємств для переробки сільгосппродукції.
Відповідно до проекту, НПЗ розрахований на постачання сировини із близькосхідних і каспійських джерел із частковим використанням російської нафти. Проект передбачав забезпечення роботи нафтопроводу Одеса - Броди в напрямку Бродів і із завантаженням до 8 млн тонн на рік.
Державний комітет з питань технічного регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарт) України призупинив до 1 травня 2008 року дію свого наказу про заборону випуску дизпалива і бензину з масовою часткою сірки до 0,5% і до 0,1% відповідно.
Україна з 1 січня 2008 року ввела нові національні стандарти "Автомобільні бензини підвищеної якості" і "Дизельне паливо підвищеної якості", що відповідають вимогам Євро-3 та Євро-4. Вони будуть діяти одночасно зі старими стандартами.
Остаточний перехід на нові, більш високі, стандарти автомобільного палива, запланований з 1 січня 2011 року.
У цей час на території України розташовані шість НПЗ: ЗАТ "ЛИНИК" (Луганська обл.), ЗАТ "Укртатнафта" (Полтавська обл.), ВАТ "Лукойл-одеський НПЗ", ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" (Івано-Франківська обл.), ВАТ "НПК "Галичина" (Львівська обл.) і ЗАТ "Херсонський НПЗ".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас