Азіатський банк розвитку: інфляція створює серйозну загрозу економіці Азії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азіатський банк розвитку: інфляція створює серйозну загрозу економіці Азії

Казна та Політика
282
Цього року інфляція в більшості азіатських країн досягне найвищого рівня, що створить загрозу спаду виробництва та фінансових труднощів для урядів, що вдаються до масштабних субсидій за паливо і продовольство.
Як повідомляє в середу 2 квітня агентство Associated Press, до такого висновку прийшов головний економіст Азіатського банку розвитку Іфзал Алі.
За його словами, у таких країнах як В'єтнам, Китай та Індія, де держава контролює ціни на продовольство та енергоносії, і виділяє значні суми на субсидії, рівень інфляції може виявитися вищим від офіційних прогнозів, що може негативно позначитися на їхньому економічному розвитку. Тому він вважає, що найближчим часом урядам і центробанкам цих країн потрібно буде піти на жорсткість монетарної і фінансової політики, і дозволити своїм внутрішнім валютам зміцнитися відносно американського долара і євро. А для Індії впоратися з інфляцією особливо важливо, оскільки вона може стати політичним фактором напередодні виборів там у наступному році.
На думку Іфзала Алі, перетворення інфляції в серйозну загрозу - це найбільш значна зміна в економічному ландшафті Азії цього року. Азіатський банк розвитку вже знизив свій прогноз збільшення економіки азіатських країн, не включаючи Японію, до 7,6% з 8,2% у вересні. На думку банку, незважаючи на збільшення споживчої активності, і розширення розмаїтості торговельних партнерів, економіка Азії, що розвивається, не має імунітету від впливу уповільнення економік таких розвинених регіонів, як США, Євросоюз та Японія.
До того ж, крім зовнішніх факторів, включаючи збільшення цін на енергоносії та продовольство, у цих країнах є ще й такий внутрішній негативний фактор, як нестача кваліфікованої робочої сили.
У той же час, Алі відзначив, що зараз вплив рецесії в США на азіатські країни набагато менший, ніж в 2001 році, коли відбувся попередній спад американської економіки.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас