Банки витримують серйозні навантаження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки витримують серйозні навантаження

1210
Державна податкова адміністрація (ДПАУ) повідомила, що в 2007 році навантаження щодо податку на прибуток у банківському секторі перевищило 6%, а кількість збиткових банків скоротилася до одного - Унікредит Банку. Втім, податкові відрахування знизили великі і середні банки. Тому в ДПАУ мають намір активно перевіряти установи з рівнем сплати податку нижче середнього.
Учора ДПАУ оприлюднила рейтинг банків за рівнем їх загального податкового навантаження і сплати податку на прибуток за результатами 2007 року. За останні півроку загальний показник сплати податків у банківській сфері зменшився з 14,51% до 14%, хоча бюджети різних рівнів одержали в 1,7 рази більше, ніж в 2006 році, - 4,084 млрд грн. Усього торік банки заробили 10 млрд грн (в 2006 році - 6 млрд грн), перерахувавши в бюджет 2,5 млрд грн податку на прибуток (зростання на 67%).
Незважаючи на такі високі темпи зростання, середній рівень сплати податку на прибуток (розраховується як співвідношення нарахованого податку на прибуток до відкоректованих валових доходів банку) збільшився незначно - з 5,93% до 6,08%. За інформацією ДПАУ, найбільший податок на прибуток заплатив ПриватБанк - 454 млн грн (в 2006 році - 84 млн грн), - поліпшивши навантаження з цього податку з 2,53% до 6,83%.
Поліпшення ситуації зі сплатою податку на прибуток не зменшило числа банків з рівнем навантаження нижче середнього: у порівнянні з даними I півріччя їх стало на 4 більше - 117. Сплату податку істотно скоротили в Ощадбанку (з 6,21% до 5,89%) і Сведбанк-Інвесті (з 6,87% до 3,63%). Зменшили показник, але не вийшли за рамки середнього Індустріалбанк (з 13,28% до 8,22%) і Брокбізнесбанк (з 10,34% до 9,06%). Незначні зміни відбулися в списку лідерів за сплатою податку на прибуток: "Приватінвест" піднявся в рейтингу з 96-го місця до 3-го (з 3,87% до 18,1%), Автозазбанк - з 159-го до 20-го (з 0,93% до 8,86%), ТММ-банк - з 13-го до 5-го (з 8,54% до 13,75%). "Це говорить про те, що фінансові установи стали одержувати більше прибутку і збільшувати платежі в бюджет.
Рейтинг практично аналогічний рівню рентабельності", - відзначив директор департаменту з контролю за фінансовими установами та операціями в сфері зовнішньоекономічної діяльності ДПАУ Тетяна Сисоєва.
При цьому кількість збиткових банків скоротилася з п'яти до двох. Кредитні установи, що раніше мали нульові показники, - Партнер-банк, "Ерсте Банк" і Міжнародний іпотечний банк - незначно збільшили платежі. Традиційно 0% податку на прибуток платять Унікредит Банк (зараз перевіряється ДПАУ) і Європейський банк розвитку та заощаджень (ліквідується). Втім, загальний показник Унікредит Банку за рівнем сплати всіх податків (5,3%) Тетяна Сисоєва пояснює тим, що видатки, зокрема на зарплату співробітників, значно перевищують доходи.
Один зі співробітників ДПАУ на умовах анонімності розповів, що всі банки з показником сплати податку на прибуток менше 1% перебувають під пильною увагою податківців. Втім, за його словами, навіть податкові перевірки не завжди поліпшують результат, як у випадку з Укргазбанком (зростання із 0,92% до 0,99%): "Грубих порушень податкового законодавства ми не виявили, але побачили значні розбіжності фінансового та податкового прибутку. Це говорить про низьку якість кредитного портфеля - величезний резерв з'їв отриманий прибуток".
Тепер ДПАУ вирішила посилено перевіряти банки з рівнем сплати податку на прибуток нижче середнього окремо в кожній банківській групі, особливо в тих, які знизили сплату податку (див. графік), повідомило джерело. Як тільки банк знизить сплату податку на прибуток, він потрапить у групу ризику і стане першим претендентом на позапланову перевірку.
Інші банки обіцяють не перевіряти протягом трьох років. У групі "найбільших" невисокі податкові відрахування - у ВТБ Банку (2,64%), "Форуму" (2,99%), "Фінанси та Кредит" (3,57%); у групі "великих" і "середніх" - у Віейбі Банку (0,24%), Укргазбанку (0,99%), Сведбанку (1,66%), "Європейського" (1,66%), "Дельти" (2,09%).
Раніше банкіри охоче коментували публікацію рейтингів ДПАУ, але вчора багато хто з них відмовився це зробити. Так, у Сведбанку та Унікредит Банку не стали пояснювати причину низьких показників. Заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов визнав, що вони "недовиконують" показники. "Злі дядьки з податкової взяли нас на мушку", - підтвердив він. Зниження сплати податку на прибуток пояснюють й інвестиціями у філіальну мережу. "Ми за два роки відкрили 200 точок. Для виходу цих відділень на окупність потрібен час", - заявив голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник. "Цього року таких витрат не буде, тому і ситуація із прибутком буде інша", - запевнив голова ради директорів банку "Дельта" Микола Лагун.
Динаміка навантаження за сплатою банками податку на прибуток, %
Джерело: ДПАУ
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас