МВФ: Рівень інфляції в Україні в 2008 р. сягне 20-22% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Рівень інфляції в Україні в 2008 р. сягне 20-22%

Казна та Політика
1417
У Міжнародному валютному фонді прогнозують, що рівень інфляції в Україні в 2008 р. досягне 20-22%.
Про це сьогодні під час прес-конференції заявив голова Місії МВФ Роберт Форд.
За його оцінками, наступного місяця інфляція протримається на такому ж високому рівні, і такі показники можуть бути до середини поточного року. Але після цього в МФВ чекають на початок спаду рівня інфляції і вважають, що до кінця року цей показник досягне 20-22%. Проте, Форд відзначив, що це середньорічні прогнози, а якщо брати із розрахунку грудень 2008 проти грудня 2007, то цей показник досягне 17%. "Але я б хотів підкреслити, що цей прогноз робився при багатьох невизначених чинниках", - сказав експерт.
Разом з тим МВФ рекомендує Україні підвищувати гнучкість обмінного курсу. За словами Форда, відповідній рекомендації повинні дотримуватися не тільки Національний банк України, але й уряд. Під гнучкістю обмінного курсу МВФ розуміє розширення меж валютного коридору, що б дало можливість обмінному курсу коливатися в нових межах. Рекомендовано розширення +/ - 3% від існуючого, а з часом, на думку Форда, цей коридор може бути розширений ще більше. Крім того, МВФ рекомендує, щоб за два-три роки НБУ відмовився від режиму утримування обмінного курсу та перейшов до режиму інфляційного таргетування.
За словами представника МВФ, такий режим використовується в багатьох країнах. Р.Форд також повідомив, що якщо і в подальшому НБУ проводитиме політику "невтручання" і не впливатиме штучно на курси валют, то можна чекати на початкових етапах на певну ревальвацію.
Одночасно з цим МВФ рекомендує Національному банку України підсилити контроль над банківською системою в Україні. Також НБУ необхідно підсилювати пруденційні вимоги до ризикованих активів та слабких інституцій в міру потреби і приділяти підвищену увагу врегулюванню ситуацій з проблемними банками. Місія підтримує здійснення поступової лібералізації контролю над капіталами при відповідних заходах припинень.
Також у МВФ чекають, що рівень зростання ВВП в Україні в 2008 р. складатиме 5,6%. Темпи зростання ВВП в Україні в 2008 р. дещо загальмуються в порівнянні з темпом зростання ВВП у 2007 р., оскільки раніше цей темп зростання був дуже високий. Тому МВФ оцінює можливе зростання ВВП в Україні в 5,6% і вважає, що цей результат є досить хорошим. Основний з причин зниження темпу зростання ВВП в Україні Форд назвав загальне гальмування темпів розвитку світової економіки.
У той же час МВФ рекомендує Україні скоротити дефіцит на 1,5% ВВП в 2008 р. На думку МВФ, це приведе бюджет України до майже збалансованого стану. Крім того, зростання мінімальної заробітної плати та соціальні витрати повинні утримуватися в межах, відповідних показникам інфляції, яка вимірюється однозначними числами. Подальший процес відшкодування втрачених заощаджень повинен бути розподілений в часі або компенсований за рахунок скорочення витрат. Скорочення оподаткування повинне бути повністю компенсоване за рахунок скорочення витрат або розширення бази оподаткування. За оцінкою МВФ, адміністрування податків, у тому числі і ПДВ, необхідно укріпити.
Нагадаємо, Державний бюджет України на 2008 р. сформований на базі прогнозу зростання ВВП на рівні 6,8% і інфляції - 9,6%.
У лютому 2008 р. інфляція в Україні склала 2,7%. При цьому продукти харчування подорожчали на 3,9%. А в січні ц.р. інфляція склала 2,9%. У 2007 р. інфляція в Україні досягла 16,6%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас