Ринок нафти шукає нові ідеї, оглядаючись на долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок нафти шукає нові ідеї, оглядаючись на долар

Енергетика
386
Ціна на нафту трохи росте в середу 2 квітня на електронних торгах NYMEX в Азії. Інвестори поки не зважуються взяти певний курс, тому що на ринку виникли фундаментальні протиріччя.
Ринок нафти знову перебуває в пошуку ідей для вибору подальшого напрямку руху. Позитивні макроекономічні дані по США, які показали деяку стабілізацію у виробничому секторі, спровокували виникнення надій, що рецесія буде неглибокою і нетривалою. Як повідомив інститут менеджерів постачання, індекс активності у виробничому секторі в США в березні поточного року виріс із 48,3 пункти до 48,6 пункту. Економісти очікували, що значення індексу впаде до 47 пунктів. Таким чином, навряд чи можна чекати надзвичайно різкого зниження попиту на нафту, якщо економіка буде демонструвати тенденцію до відновлення. При цьому ніхто не знімає з порядку денного економічне зростання у Китаї та Індії, які забезпечують основний приріст попиту на нафту у світі. Напередодні Світовий банк знизив прогноз розвитку Китайської економіки до 9,4% з попереднього на рівні 9,6%.
Втім, торги напередодні могли скластися інакше. Ринок зазнавав на собі тиск різнонаправлених факторів. Пожежа на другорядних нафтопроводах у Нігерії втримував ринок від падіння на тлі різкого посилення долара і зростання фондових ринків, які надали альтернативу для інвестування капіталу. Прогнози щодо збільшення запасів нафти в США також робили знижувальний тиск. На середу прогнозна картина стала більш визначеною і вже в різних опитуваннях експертів вимальовується можлива цифра збільшення запасів. Так, опитування Bloomberg і Dow Jones одностайно вказують на збільшення товарних запасів нафти на 2,3 млн. барелів. При цьому запаси бензину можуть скоротитися на 2 млн. барелів. Втім, в умовах настання сезону низького попиту ці дані можуть і не зробити істотного впливу на ринок. Проте, деяка невизначеність із поточним попитом і подальшим рухом долара і фондового ринку змушують інвесторів застосовувати обережну тактику та утримуватися від різких рухів.
На електронних торгах NYMEX в Азії ціна на нафту трохи росте на очікуваннях, що після бурхливого зростання напередодні долар може відкоригуватися проти євро, потягнувши нагору нафтові котирування. Станом на 9:10 за Москвою, барель нафти марки Light Sweet з поставкою в травні коштує $101,30, що на $0,32 вище від ціни закриття напередодні. Барель нафти марки Brent $100,55, що на $0,38 вище від ціни закриття напередодні.
Таким чином, ринок зміг утриматися від обвального падіння днем раніше, але не можна виключати, що при позитивних даних звіту міністерства енергетики США ціна знову піде вниз. Активна фіксація прибутку по сировинних контрактах у вівторок 1 квітня може одержати продовження і 2 квітня, тому що на фондовому ринку США продовжують підсилюватися оптимістичні настрої, даючи альтернативні можливості для вкладення коштів
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас