В Україні до 85% іпотечних кредитів видається в доларах США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні до 85% іпотечних кредитів видається в доларах США

Кредит&Депозит
479
В Україні до 85% іпотечних кредитів видається в доларах США, тоді як щодо загальних іпотечних портфелів банків відсоток кредитів у національній валюті перебуває на рівні, що не перевищує 10-15%.
"Незважаючи на привабливість умов банківського кредитування в рамках програми Державної іпотечної установі (ДІУ), до 85% іпотечних позик дотепер видається в доларах США. На ринку іпотечного кредитування в гривні в основному користується популярністю продукт, пропонований разом з ДІУ. Щодо загальних іпотечних портфелів банків відсоток кредитів у національній валюті перебуває на рівні не більше 10-15%. ", - повідомила консалтингова компанія "Простобанк Консалтинг" (Київ) у вівторок з посиланням на результати чергового дослідження іпотечного ринку України.
У повідомленні наводяться слова начальника департаменту роздрібного бізнесу та дистрибуції Віейбі Банку (VAB Банк, Київ) Антона Шаперенкова, що говорить про те, що причиною невеликого відсотка надання кредитів у гривні є те, що стандарти ДІУ передбачають високий рівень офіційного доходу.
"Тому, як правило, рівень платоспроможності позичальників, що оформлюють кредити, перебуває в сегменті вищому за середній", - відзначає Шаперенков.
Разом з тим, як відзначають експерти "Простобанк Консалтинг", до теперішнього часу за рівнем відсотків на ринку іпотеки найнижча ставка по кредитах - у швейцарських франках, однак кредити в цій валюті виявляються дорожчими від доларових через істотне збільшення курсу франка: зокрема, за 2007 рік його курс виріс приблизно на 70-80 коп. відносно гривні.
За даними консалтингової компанії, середня (ефективна) процентна ставка по кредитах на житло на первинному ринку терміном на 30 років у березні склала 15,98% - у гривні, 13,23% - у доларах США, 12,47% - у євро, 9,44% - у швейцарських франках; 13,05% - кредити в рамках програми ДІУ.
На думку експертів "Простобанк Консалтинг", найменш затребуване у цей час іпотечне кредитування в євро на довгостроковий період
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас