Гроші знайдуться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші знайдуться

Фондовий ринок
629
Незважаючи на світову фінансову кризу, що вибухнула восени минулого року, українські компанії за результатами роботи в 2007 р. у чотири рази збільшили обсяги своїх IPO і приватних розміщень акцій. Експерти вважають, що це не межа, і прогнозують цього року подвоєння надходжень від продажу цінних паперів вітчизняних підприємств. Правда, для досягнення таких результатів їм доведеться перечекати до осені - очікується, що в найближчі чотири-п'ять місяців на зовнішніх ринках буде спостерігатися дефіцит ліквідності.
IPO підмінили кредити
Торішні результати в першу чергу пояснюють тим, що більшість великих продажів акцій українських компаній припали на спокійні перші дев'ять місяців роботи світових фінансових ринків.
"Усього за 2007 р. було здійснено 25 IPO і приватних розміщень акцій на загальну суму $1,98 млрд, тоді як роком раніше наші компанії провели лише вісімнадцять таких угод на $508 млн", - повідомив Діловій столицідиректор інвестиційно-банківського департаменту Dragon Capital Андрій Пивоварський. Найбільшим стало первинне розміщення металургійної компанії Ferrexpo, що виручила за 25% своїх акцій $420 млн, друге місце зайняв виробник масложирової продукції "Кернел Груп" з $218 млн за 33%, третє - девелоперська компанія "Київ-Донбас", що розмістила 19,7% акцій за $130 млн.
"Фірми, що працюють у сегменті нерухомості, сукупно залучили $372,8 млн. Крім "Києва-Донбасу", свої розміщення здійснили Clubhouse, Star-space, TKS Management та інші. Сектору аграрної і харчової промисловості залучили порядку $400-450 млн. Крім групи "Кернел", успішно розмістилися "Дакор", "Укррос", Landkom і "Вінніфрут", - розповів керуючий директор групи ринків капіталу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Омельчук.
Набагато скромніше були представлені інші галузі: фармацевтика ("Дарниця"), банки (IMB Group Public і Факторіал-банк), а також машинобудування ("Мотор Січ" і Полтавський тепловозоремонтний завод).
Незначно підріс за минулий рік середній розмір пакета, що розміщується, - з 26 до 27%, однак подорожчали самі цінні папери. "Середня сума, залучувана від продажу акцій, в 2006 р. становила $28 млн, в 2007 р. - уже $79 млн", - поділився Андрій Пивоварський. Досить популярними торік стали повторні виходи на міжнародний інвестиційний ринок, яких, за підрахунками фінансистів, було п'ять.
Експерти пояснили це загостренням ресурсного дефіциту у вітчизняних компаній. У міру посилення світової фінансової кризи їм далеко не завжди вдавалося залучити великі кредити (нерідко банки просто не мали для цього фінансових можливостей), і, щоб не зупинятися в розвитку, вони змушені були йти на продаж своїх акцій. Не завжди наші підприємства віддавали перевагу виходу на вітчизняний ринок корпоративних облігацій, що міг би вирішити частину їхніх ресурсних проблем.
Виходи подорожчають
Згідно з нинішніми прогнозами кількість повторних розміщень акцій в 2008 р. виросте в півтора-два рази. Лише за перший квартал було зафіксовано три таких виходи: "Кернел Груп" - 9% (за $84 млн), девелоперська VK Development - 12% ($78 млн) і Landkom - 10% ($22 млн). Протягом січня-березня на інвестиційний ринок виходив тільки один новачок - аграрний MCB Agricole виручив за 24% акцій $56 млн.
Всі цінні папери були продані в березні в режимі приватних розміщень. Експерти вважають, що саме вони будуть домінувати як мінімум до червня. "Підходи компаній до залучення інвестицій, принаймні в першому півріччі, зміняться. Імовірність того, що вони зможуть провести успішні IPO (публічні розміщення), досить низька. Тому ми вважаємо, що в першій половині року більш популярним виявиться такий інструмент, як приватне розміщення акцій", - вважає віце-президент інвесткомпанії "Ренесанс Капітал" Сергій Алексеєнко.
Прагнення підприємств залучити інвестиції в приватному режимі сьогодні пояснюють бажанням максимально заощадити. "Приватне розміщення цінних паперів передбачає пошук одного-двох інвесторів на відміну від 50-100 під час формування книги заявок при IPO. Часто це найскладніший етап розміщення акцій, особливо на нестабільному ринку", - роз'яснив ситуацію партнер юридичної фірми White&Case Алан Тейлор.
До приватних розміщень компанії, що виходять на зовнішні ринки, підштовхне і нинішня ситуація у світі - у міру загострення ресурсного дефіциту інвестори стануть підвищувати свої вимоги до емітентів акцій.
"Їм доведеться ретельніше готуватися до розміщень із залученням більшої кількості радників, що збільшить вартість і час їхньої підготовки. Також інвестори захочуть бачити більш ліквідні історії з гарним поверненням на вкладений капітал (як мінімум 30-35%), що може змусити деякі українські компанії відкласти залучення, поки ринок не заспокоїться", - відзначив Пивоварський.
Промисловий прорив
Експерти впевнені, що через нестабільність у світовому фінансовому просторі більшість підприємств перенесуть свої походи на зовнішні ринки на осінь. На пару-трійку місяців раніше, на думку фахівців, може вийти корпорація "Інтерпайп", що ще торік погрожувала продати 25% своїх акцій як мінімум за $1 млрд. При цьому виростуть середні обсяги залучень від реалізації цінних паперів: з $100 до $130-150 млн у випадках з IPO і з $30-50 до $50-60 млн при приватному розміщенні. Домінувати на зовнішніх ринках будуть підприємства харчової галузі, сільського господарства, роздробу і фінансового сегмента. Справжнього прориву фахівці чекають від вітчизняних промисловців.
"Стає очевидним, що підготовку до розміщення акцій за кордоном ведуть кілька компаній металургійного сектора, трубної галузі та окремі компанії гірничо-видобувного комплексу. Це видно з консолідації їхнього бізнесу і продажу певної частки активів", - розповів аналітик інвесткомпанії "Альфа-Капітал" Сергій Кульпинський.
Розходяться в прогнозах фахівці лише щодо загальних обсягів капіталів, які вітчизняні компанії зможуть залучити до кінця 2008 р. Багато експертів досить стримано ставляться до такого роду прогнозів. "Хоча ми і будемо бачити обсяги на рівні мільярдів доларів, однак вони вже не стануть рости такими темпами, як у попередні роки. У цілому ми очікуємо, що обсяг розміщень в 2008 р. складе порядку $2,5 млрд", - повідав "ДС" Андрій Пивоварський. У випадку успішного розміщення великих підприємств фахівці малюють і більш райдужну картину. "За дуже обережними розрахунками, обсяг ринку IPO і приватних розміщень цього року складе близько $3 млрд. Якщо ж говорити про оптимістичні прогнози, то сума залучених капіталів може досягти позначки $4-4,5 млрд. Таке цілком імовірно, якщо корпорація "Інтерпайп" і ще кілька великих емітентів успішно вийдуть із розміщеннями", - підкреслив Олександр Омельчук.
Передбачається, що найпопулярнішими в наших підприємств у нинішньому році стануть Франкфуртська, Лондонська (альтернативний майданчик - AIM) і Варшавська біржі. Не виключають експерти і виходів на російські майданчики.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас