Курча теж хоче жити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курча теж хоче жити

Аграрний ринок
459
Поки Кабмін вносить у Раду закони під грифом "СОТ", а громадськість очікує шоу прийняття документів, лобісти також не дрімають. Першими "прорізалися" виробники автомобілів. У результаті Мінпромполітики вже починає кампанію з підтримки вітчизняного виробника напередодні вступу до СОТ.
Потім активність виявило "продуктове лобі". 28 березня в Раді був зареєстрований законопроект народних депутатів Євгена Сігала (БЮТ) і Олександра Ткаченка (КПУ). Цей тандем запропонував до вступу України до СОТ наситити український ринок вітчизняною продукцією. Щоб зупинити ціни.
Зробити це - хто б сумнівався? - пропонується обмеженням імпортної продукції. У поле зору депутатів потрапила і яловичина, на ввезення якої пропонують установити обмеження у розмірі 8 тисяч тонн і збільшити імпортний тариф до 15%; і свинина (10 тисяч тонн і 10% збору відповідно). Не залишили без уваги і курятину. Законопроектом пропонується встановити на так звані "курчата 65%" щомісячну тарифну квоту 2 тисячі тонн і збільшення ставки митного збору до 12%.
Законопроектом також пропонується передати виключне право на ввезення в Україну м'яса підприємцям-переробникам, а у випадку з м'ясом птиці - виробникам, які мають власні цехи переробки.
Всі ці протекціоністські заходи, на думку авторів, "дадуть можливість забезпечити платоспроможний попит населення на м'ясо і м'ясну продукцію і сповільнить збільшення цін на цю продукцію".
Звучить, погодьтеся, переконливо. І тут саме час згадати, що минулого тижня Юлія Тимошенко пообіцяла відкрити двері для імпортної продукції. Причому мотивація в неї була практично аналогічною: насичення ринку і зупинка інфляції.
Логічно припустити, що ці ініціативи глави уряду стосуються і м'яса. Виходить, ініціатива народних депутатів (у тому числі і від БЮТ) іде врозріз із баченням прем'єра щодо вирішення проблеми?
Інший важливий нюанс полягає в тому, що за допомогою підвищення імпортних мит і встановлення квот - ринку не допоможеш. Подібні заходи мають сенс у довгостроковій перспективі, коли країна створює "тепличні умови" для своїх виробників, підготовлюючи їх до лібералізації гри на ринку. Тим часом, за кілька місяців (а саме стільки залишилося до крайнього терміну вступу до СОТ) свиню або бичка не виростиш і базу не створиш. Можна лише (як у випадку із цукром) скористатися ситуацією і "востаннє" заробити великі гроші.
Адже де-факто закриття ринку для імпорту створить ситуацію, при якій вітчизняний виробник буде поставлений у виняткові умови і напередодні всеосяжного приходу в країну іноземної продукції спробує відігратися наперед. У результаті ціни не те що знизяться - вони злетять.
З буржуазно-егоїстичної точки зору мотивація народних обранців зрозуміла. Олександр Ткаченко відомий своїми численними зв'язками в сфері виробників АПК. Присутність у списках авторів документа Євгена Сігала також логічна: його сім'я контролює ТОВ "Комплекс "Агромарс", що споживачеві найбільше знайомий за ТМ "Гаврилівські курчата". До речі, недавно компанія обзавелася новим цехом переробки. Так що норми даного документа вигідні їй подвійно: і як можливому імпортерові, і як виробникові.
Важко сказати як поведеться значна частина БЮТ, НУ-НС, ПР, уряд і Секретаріат при розгляді цього законопроекту. Ясно одне: прийняття його буде супроводжуватися значною кулуарною метушнею і відкритими дискусіями. Адже на кону, як завжди, мільйони...
Андрій Січкар
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас