Уряд відпустив кукурудзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд відпустив кукурудзу

Аграрний ринок
328
Кабінет міністрів відкоригував свою постанову про продовження обмежень зернового експорту, відпустивши на світовий ринок кукурудзу.
Відносно інших культур, експорт яких підлягає квотуванню, - пшениці і ячменя, після доопрацювання постанови обмеження вирішено продовжити ще на місяць - до 30 квітня поточного року. Обсяг квот залишився незмінним - 200 тис. т пшениці, ячменя - 400 тис. т і жита - 3 тис. т.
Якнайшвидше зняття обмежень на торгівлю кукурудзою було одним з основних пунктів вимог, висунутих трейдерами до уряду (у першу чергу через зниження якості запасів внаслідок довгого зберігання). Знявши кількісні обмеження, уряд залишив в силі режим ліцензування відносно цієї культури - він буде діяти до 1 липня 2008 р.
Представники експортерів відзначають, що вільний продаж кукурудзи і - відповідно - збільшення попиту на неї з боку трейдерів дозволять аграріям акумулювати додаткові кошти для посівної. "Рішення уряду про скасування квотування експорту кукурудзи дозволить розблокувати її експорт. Це дасть можливість українським виробникам кукурудзи продати нереалізовані раніше залишки кукурудзи та одержати вкрай необхідні їм оборотні кошти для проведення весняної посівної кампанії", - сказав генеральний директор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов.
Відзначимо, що навіть в умовах тотальної заборони учасники ринку знаходили спосіб обійти обмеження. "Так, я вивозив кукурудзу і раніше - просто роздробивши її. Довелося зупинити підприємство з виробництва комбікормів і дробити кукурудзу. Звичайно, були витрачені великі обсяги електроенергії, але експорт у такому виді був можливий", - поділився один з учасників ринку.
Те, що уряд не пішов на скасування обмежень на експорт, пояснюється тим, що на світовому ринку збереглися високі ціни і високий попит на зернові. Чиновники побоюються необмеженого відтоку зерна із внутрішнього ринку і збільшення цін на нього. Відзначимо, що з тих же причин наприкінці минулого тижня продовжив обмеження експорту і російський уряд - термін дії експортних мит на пшеницю, меслин та ячмінь був зміщений до 30 червня 2008 р. включно. Нагадаємо, що ставка експортного мита на пшеницю і меслин становить 40%, але не менше EUR105/т, на ячмінь - 30%, але не менше EUR70/т.
Кабінет міністрів планував збільшити квоти на експорт ячменя на 500 тис. т - до 900 тис. т, а кукурудзи на 1,2 млн. т - до 1,8 млн. т.
У вересні 2007 р. Кабмін прийняв постанову, відповідно до якої експорт зернових в обсязі 1,203 млн. т (600 тис. т кукурудзи, 400 тис. т ячменя, 200 тис. т фуражної пшениці VI класу і 3 тис. т жита) дозволявся з 1 листопада 2007 р. по 31 березня 2008 р. Потім Кабмін переніс термін початку експорту 1,203 млн. т зернових культур з 1 листопада 2007 р. на 31 грудня.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас