Ринок готовий повернути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок готовий повернути

Фондовий ринок
382
Минулий тиждень був на українському фондовому ринку, мабуть, одним з найпесимістичніших за останній час: слабкі спроби перейти в зростання швидко вгасали, і ринок, не почуваючи купівельної підтримки при повному домінуванні продавців, поступово сповзав униз.
Відзначалося уповільнення темпів падіння, але вітчизняний фондовий ринок продовжує рухатися проти загального тренду на світових площадках. Як результат індекс ПФТС пішов нижче позначки в 1000 пунктів, повернувшись на рівні вересня попереднього року. Зниження індексу за тиждень склало 19,32 пункту (1,92%).
"Зараз на ринку нестача ліквідності, при цьому активність спостерігається лише з боку локальних гравців, однак відсутні як великі покупки, так і масові розпродажі великих пакетів", відзначає фінансовий аналітик компанії Parex Asset Management Ukraine Олексій Дударенко.
За його словами, характерно, що будь-які позитивні тенденції на світових ринках протягом тижня не робили значного впливу на український ринок, що реагував тільки на негативне зовнішнє тло: "Позитивне внутрішнє новостійне тло робило лише тимчасовий і досить нетривалий ефект, а невелике зростання ринку наприкінці тижня обумовлене лише фактором закінчення місяця".
Стійкими до тиску продавців на минулому тижні виявилися тільки неліквідні папери (наприклад, Кременчуцький колісний завод) і невелика кількість великих ліквідних паперів, таких, як "Стирол", Південна і Полтавський ГЗКи, шахта "Комсомолець Донбасу" і "Райффайзен Банк Аваль", акції якого почали відновлюватися після найпомітнішого падіння з моменту початку корекції.
"У понеділок були оголошені дані про збільшення підприємством "ArcelorMittal Кривій Ріг" розміру чистого прибутку в 2007 р. на 29,6%, у порівнянні з 2006 р. - до 3,798 млрд. грн. За підсумками тижня ціна покупки акцій підприємства зросла на 3,07%", - говорить аналітик "Родовід Банку" Владислав Куценко. "У вівторок індекс закрився з невеликим ростом, але вже в середу знову різко пішов униз і подолав позначку в 1000 пунктів, що в Україні вважають психологічним рубежем, - відзначила аналітик КУА "ПІО Глобал Україна" Катерина Лепенічева. - Навіть у середу на позитивних настроях на американських і європейських біржах котирування більшості найбільш ліквідних акцій знизилися до рівня літа-осіни 2007 р.".
У четвер стало відомо про прийняття 26 березня акціонерами Маріупольського заводу важкого машинобудування рішення про невиплату дивідендів за 2007 р. (було вирішено направити 5% чистого прибутку в резервний фонд підприємства, а інше не розділяти). За підсумками тижня ціна акцій підприємства знизилася на 2,57% за ціною покупки.
"На даний момент оптимізму в учасників ринку небагато, але ми вважаємо, що ринок наблизився до локальних мінімумів і міцних рівнів опору, які навряд чи будуть пробиті", - вважає Олексій Дударенко. На його думку, велика кількість акцій дуже істотно скорегувала, втративши в ціні від 15% до 30% від своїх січневих рівнів, тому мемент розвороту близький.
"Прихід покупців дасть можливість ринку змінити напрямок руху, перейти в стрімке зростання і відновити втрачені позиції", - стверджує експерт.
"Основними рушійними силами для українського фондового ринку залишаються спекулятивні операції окремих брокерських компаній і фіксування прибутків деякими нерезидентами", - вважає Катерина Лепенічева.
На її думку, на сьогодін на ринку накопичилася велика кількість позитивних новин, на які ринок не реагував у міру падіння під тиском песимістичних настроїв на світових фондових площадках. У той же час серед внутрішніх факторів на ринок може негативно вплинути тільки політична плутанина в країні і викликані нею корпоративні конфлікти на деякі підприємств із великої дежрчастки.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас