Рейтинг найбільш стресових професій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рейтинг найбільш стресових професій

2004
Робота в офісі приводить до величезної емоційної напруги, що збільшується в міру зростання рівня відповідальності за вирішення завдань і зниження фізичної активності. Свою лепту вносить і ненормований робочий день за комп'ютером. Все це створює стан, названий психологами "напруженим рівнем неспання". Фахівці одностайні: численні братії офісних працівників у величезній мірі піддаються стресам. У погоні за успіхом білі комірці найчастіше втрачають найцінніше - своє здоров'я.
Отже, офісна робота шкідлива для здоров'я. Постійна напруга, монотонна робота, усілякі образи та інтриги, відсутність свіжого повітря і десяток чашок міцної кави щодня стають причинами розвитку хронічної втоми і зниження працездатності. Додавши сюди численні фобії, в основі яких лежить головний страх - страх втратити роботу, фахівці роблять однозначний висновок: життя офісного працівника і небезпечне, і важке...
Почуття справедливості
Стрес, викликаний так званою офісною несправедливістю, провокує ішемічну хворобу серця, вважають англійські вчені. Дослідження фахівців Лондонської медичної школи показали, що співробітники, які вважають, що начальник поводиться з ними несправедливо, на 70% більше піддані серцевим захворюванням, що є основною причиною смерті в промислово розвинених країнах. Опитування більше 6 тисяч британських офісних працівників підтвердило, що владні та уїдливі начальники скорочують життя своїх співробітників на роки. Мелвіна Рубенфайра, керівника напрямку профілактичної кардіології в Мічиганському університеті, результати дослідження не здивували, але все-таки він вирішив зробити уточнення: "Справа не в справедливості, а в задоволенні від роботи. Важливо, щоб людина була щаслива на своєму робочому місці"
Американські вчені, у свою чергу, упевнені, що ніщо так не скорочує життя людини, як "страх очікування". Цей страх супроводжує кожного з нас із дитинства: важко знайти людину, якій незнайоме почуття занепокоєння напередодні іспиту або холодна порожнеча в шлунку перед важливою розмовою. Досвіди показали, що в переважній більшості випадків страх перед неприємною процедурою є більш болючим процесом, ніж сама процедура. Примітно, що "страх очікування" знаходить висвітлення й у мозковій діяльності піддослідних.
Три невеселі букви
Сучасна медицина визнає синдром хронічної втоми (СХВ) новим "офісним" захворюванням. А симптоми СХВ знайомі багатьом: загальна слабість, "гул у голові", неможливість зібратися з думками, і все це не наприкінці, а на початку робочого дня!
Найчастіше дана недуга долає людей розумової праці. Донедавна вважалося, що СХВ більшою мірою піддані журналісти, учителі, лікарі, однак сьогодні хвороба швидко поширюється серед офісних працівників. Перші прояви хвороби спостерігаються вже до 30 років, причому жінки хворіють удвічі частіше, ніж чоловіки. Цікаво, що на сьогоднішній день у світі працює всього один інститут, що глибоко вивчає проблему СХВ, і перебуває він у США. За його даними, число тих, хто страждає синдромом, тільки в Америці досягло 1,5 млн. чоловік, і в найближчому майбутньому ця цифра виросте мінімум утроє.
Природа СХВ поки остаточно не вивчена. Одні фахівці вважають винуватцем синдрому герпес-вірус, інші звинувачують респіраторні віруси. А російські вчені вважають, що СХВ найбільш піддані люди з уразливою нервовою системою та слабким імунітетом.
Плюс синдром вигоряння
СХВ - це не єдиний синдром, що укорочує життя офісного трудівника. Фахівці також виділяють "синдром вигоряння" - утома, що стосується винятково роботи. Рутина затягує, черги "невідкладних справ" не закінчується, метушливість колег дратує, а бажання використати фотографію шефа не за призначенням росте. Тим часом, на думку психологів, щоб не "згоріти" на роботі, потрібно дотримуватись всього-на-всього двох умов: намагатися регулярно одержувати нові враження та вміти розслаблятися.
Цікаво, що в Японії, де проблема "синдрому вигоряння" уже давно набула державних масштабів, існують десятки телепередач, книг, журналів, посібників і буклетів, які вчать працівників розслаблятися і розважатися. Але практика показує: сам собі не допоможеш - ніхто не допоможе.
Людям, що помітили в себе перші ознаки "хвороби", психологи радять насамперед переглянути своє ставлення до роботи. У зоні ризику насамперед перебувають ті, хто вважає себе незамінними. Однак незамінних немає і не буде! Якщо навіть президентів обирають на 4 роки, то чи не такий уже незамінний п'ятий помічник заступника директора з господарської частини? Щоб безперешкодно впускати у своє життя нові враження, потрібно навчитися абстрагуватися від роботи, рекомендують фахівці. Тобто по закінченні робочого дня безжалісно викидати з голови всі робочі проблеми і мрії про повторення трудового подвигу Стаханова.
Рейтинг стресових професій
Англійські фахівці склали "шкалу стресу" для більш ніж 150 різних професій. На перше місце за цією шкалою вийшли шахтарі, їх "показник ризику" - 8,3 бали. За ними йдуть поліцейські (7,7 бала), будівельники і журналісти (по 7,5), актори (7,2), політичні та громадські діячі (7), лікарі (6,8), водії автобусів (5,4). Найспокійніша робота виявилася в співробітників бібліотек і музеїв, їх "показник" - 2,8 бали. І, незважаючи на те, що офісні працівники не ввійшли в даний рейтинг "стресових" професій, ми-то знаємо, як справи насправді!
Об'єктивності всіляких рейтингів сильно заважає горезвісний людський фактор. Загальновідомо, що "важливо не як відповідають, а як вважають". Заступник директора соціологічної служби Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова Михайло Міщенко дивиться на проблему більш глибоко. "Те, як відповідають, залежить від того, як задане питання", - відзначає експерт. Чи варто дивуватися, що аналогічне дослідження канадських учених дало зовсім інші результати: найбільш "стресова" професія (принаймні, у Канаді) - музикант. На думку психологів, нерви музикантів страждають від постійного поспіху, гастрольних переїздів, безцеремонного диктату диригентів, нескінченних вправ. Опитування колективів 19 канадських оркестрів показало, що 82% музикантів час від часу приймають заспокійливі засоби, а 8% ковтають їх постійно!
Дослідження компанії SkillSoft, проведені раніше, показали, що серед всіх професій найбільш піддані стресу працівники сфери IT. За цим показником комп’ютерщики зуміли обігнати лікарів, менеджерів і священиків. 97% опитаних IT-шників стверджують, що їхня робота стає причиною постійного стресу, 80% заявляють, що їхній настрій псується щоразу, як тільки вони думають про роботу, а чверть респондентів скаржаться, що в них бракує часу на психічну реабілітацію. Адже більшу частину свого робочого часу комп’ютерщики витрачають на те, щоб відповідати на питання людей, що абсолютно не розбираються в комп'ютерах! Дорогоцінний час іде на пояснення співробітникам, де знаходиться потрібна кнопка, а у випадку, якщо з'являється серйозна технічна проблема, IT-шник відразу одержує догану від начальства! Погодьтеся, тут є від чого з'явитися стресу!
Дістрес
Як розповіла представник офісу засновників "Школи продуктивності" Наталія Герасимова, "підданим стресу може виявитися будь-який офісний працівник, що виробляє продукт у недостатній кількості або неналежній якості. Найменше підданий стресам професіонал, оскільки він добре виконує свою роботу і має інструменти для того, щоб упоратися з будь-якою раптовою ситуацією". Герасимова посилається на слова Рона Хаббарда: "Якщо людина компетентна, ніщо не зможе вразити її гордість. Світ може волати, але це не виводить таку людину з рівноваги".
На думку віце-президента НПЦ "Діаналіз" Вікторії Єгорової, стрес - це відповідь організму на будь-яку пред'явлену йому вимогу: "З погляду стресової реакції не має значення, приємна чи неприємна ситуація, з якою зіткнулася людина - має значення лише інтенсивність потреби в перебудові або в адаптації. Стан стресу можна визначити як виникнення необхідності вирішити конфліктну ситуацію та адаптуватися до нових умов". За словами психолога, будь-яка нормальна діяльність - гра в шахи, зустріч із другом - може викликати значний стрес, не завдавши ніякої шкоди. А от шкідливий або неприємний стрес називають "дістрес". "В осіб, зайнятих типовою для сучасного суспільства роботою в промисловості, сільському господарстві, у сфері послуг, головне джерело дістресу - незадоволеність життям і діяльністю, неповага до себе і своїх занять. Тому можна із упевненістю говорити, що офісні працівники піддаються стресам нітрохи не менше, ніж інші", - резюмує.
Звичайно, можна говорити про більш-менш стресові види діяльності, як можна говорити і про людей, більш-менш стійких до стресових ситуацій. Стресостійкість є важливою характеристикою особистості, недарма її часто намагаються визначити ще на етапі співбесіди при прийомі на роботу. За словами Єгорової, оскільки стрес пов'язаний практично з будь-якою діяльністю, уникнути його може лише той, хто нічого не робить. Але хіба можна назвати приємним прісне життя без успіхів і поразок? Крім того, невеликий стрес навіть корисний, оскільки допомагає тримати організм у тонусі, а механізми стресу - в "гарній формі".
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас