Експерт: Збитки НАК "Нафтогаз України" від постачань газу населенню є невеликими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Збитки НАК "Нафтогаз України" від постачань газу населенню є невеликими

Енергетика
148
Збитки НАК "Нафтогаз України" від постачань газу населенню є невеликими, оскільки він отримує для цього достатньо дешевий газ вітчизняного видобутку.
Таку думку РБК-Україна висловив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін, коментуючи заяву Президента України Віктора Ющенка про близькість "Нафтогазу" до банкрутства.
При цьому експерт відзначив, що головною проблемою підприємства є житлово-комунальні господарства, для яких частково використовується імпортний газ.
При цьому він відзначив, що сьогодні компанія, субсидуючи населення, відмовляється від надприбутків, які обумовлені ситуацією на енергетичних ринках.
Разом з тим І.Газізуллін прогнозує майбутнє підвищення цін на газ для населення. В той же час він відзначив, що існуюча система житлово-комунальних субсидій здатна замортизувати цей удар по багатьом категоріям соціально незахищених споживачів.
Експерт також підкреслив, що по фінансовій звітності складно судити про дійсну прибутковість великих українських держкомпаній. "Вони чітко до кінця не знають рентабельність по різних послугах та по різних споживачах. Насправді це проблема такої великої компанії, фінансова звітність якої неавтоматизована і немає методики розподілу доходів та витрат за видами діяльності. Тобто це є проблемою фінансового менеджменту цих компаній. Тому складно визначити прибутковість або збитковість якогось напряму", - відзначив він.
Кажучи про різні оцінки боргу України за спожитий газ, озвучених раніше президентом та прем'єр-міністром експерт припустив, що можливо це залежить від різного бачення визначення боргу. "Але це погано, що перші особи держави мають різну точку зору з цього питання", - додав Газізуллін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас