Китайські експортери відмовляються від слабкого долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайські експортери відмовляються від слабкого долара

Валюта
972
Усе більше китайських експортерів відмовляються від американського долара або шукають способи нівелювати негативний ефект зниження курсу американської валюти на тлі витрат на оплату праці і закупівлю сировини, що зростають, пише Financial Times
За даними сайту Alibaba.com, мережевий ресурс, на якому китайські виробники знаходять покупців, більшість із 700 тис. китайських постачальників відмовилися від долара при проведенні транзакцій з неамериканськими покупцями, щоб мінімізувати свої валютні ризики.
"Вони переключаються на євро, фунти, австралійські долари або навіть вказують ціни в китайських юанях", - сказав голова Alibaba.com Девід Вей в інтерв'ю британській діловій газеті. Крім того, він додав, що ціни, які вказуються в доларах, зберігають актуальність протягом усього 7 днів, тоді як раніше ціни, номіновані в американській валюті, не змінювалися протягом 30-60 днів.
В останні роки долар використовувався для розрахунків більшістю експортерів з Китаю та інших країн. Однак різке ослаблення валюти останнім часом змушує експортерів переглянути своє ставлення до долара як фактично глобальної грошової одиниці.
У розвинених країнах вважають, що встановлений урядом курс китайського юаню значно нижчий від реального. Це, у свою чергу, надає китайським експортерам несправедливу перевагу на світовому ринку, від чого страждають виробники в інших країнах. За останні 6 місяців юань зміцнився щодо долара на 6,7%, економісти прогнозують, що за весь 2008 рік курс юаню відносно американської валюти збільшиться на 10-15%.
Китайський виробник чоловічої нижньої білизни Quanzhou Leething Garment & Knitting ще в листопаді минулого року почав продавати свою продукцію за євро. Незважаючи на очевидне зростання юаню відносно долара, курс китайської валюти щодо євро за останні кілька місяців змінився несуттєво.
Інші компанії пішли по особливому шляху, установивши свій обмінний курс і фактично піднявши ціни на свої товари. Наприклад, компанія Dongguan City Shima Toys, що виробляє іграшки проводить розрахунки в доларах, але за курсом 6,6 юаню за долар. При офіційному курсі 7,01 юаню такий обмінний курс фактично означає підвищення цін на 5,8%.
Керуючий директор логістичної компанії Li & Fung Вільям Фанг вважає, що закордонним покупцям прийдеться змиритися з підвищенням експортних цін з Китаю, особливо на такі товари, як іграшки, які в основному виробляються в цій країні
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас