Укргазбанк відмовив грекам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укргазбанк відмовив грекам

Фондовий ринок
552
Обізнане джерело в банківській системі розповіло, що National Bank of Greece одержав четверту відмову при спробі придбати український банк. Цього разу (після Кредитпромбанку, Правекс-Банку і "Родовід") грекам відмовили акціонери Укргазбанку.
За словами джерела, акціонери банку і грецьких покупців не зійшлися в ціні. Каменем спотикання стали EUR50 млн., "які зажав менеджмент National Bank of Greece через курс євро, що росте". При озвученій банкіром орієнтовній ціні 100% акцій Укргазбанку EUR500 млн. 10% розбіжності - досить відчутно для власників банку, у жодного з яких немає контрольного пакета акцій.
Але, як повідомив голова правління Укргазбанку Вадим Ляшко, розмови про поточні, перервані, відкладені переговори з інвесторами не відповідають дійсності: "Ми хочемо запропонувати ринку не просто банк із часткою ринку або значною сіткою, ми хочемо продемонструвати динаміку і якість зростання, а відповідно подальший потенціал нашого бізнесу".
За його словами, відсутність активності Укргазбанку на ринку інвесторів пов'язана винятково із завершенням підготовки і підтвердження річної фінансової звітності, поточним аналізом ринку і позиціюванням банку в нових реаліях. "Акціонери банку підтвердили пріоритетність залучення стратегічного інвестора в 2008 р. над іншими можливими сценаріями розвитку банку, але із застереженням на тенденції розвитку фінансових ринків.
Публічний етап процесу залучення стратегічного інвестора може бути початий у квітні, на базі показників діяльності банку за підсумками 2007 р., - стверджує пан Ляшко. - Фінзвітність за міжнародними стандартами і незалежний міжнародний аудиторський звіт банк підпише до кінця березня".
Застереження "публічний" може означати, що Укргазбанк, слідом за "Родовідом", "Надра" і "Південним", націлився на проведення IPO. Уточнень на цей рахунок у банку одержати не вдалося.
Аналітики вважають, що поточна ситуація ще залишає шанс акціонерам банку розвиватися самостійно. "Якщо акціонери відчувають у собі здатність вкладати гроші в капітал і підтримувати темпи зростання, адекватні лідерам ринку (банкам з іноземним капіталом), то чому б і не поборотися?" - говорить голова правління банку "Бізнес Стандарт" Андрій Кияк.
Але, на його думку, у найближчі три роки ринок змусить навіть найамбіційніших акціонерів продати свої банки іноземцям. А продаж міноритарного пакета проводиться для популяризації кредитно-фінансової установи на зовнішніх ринках. "Українським банкам за кордоном дотепер не довіряють, навіть незважаючи на міжнародні аудити і фінансову звітність, зроблену за їхніми вимогами", - стверджує голова правління банку "Фінанси та кредит" Володимир Хливнюк.
Кращий спосіб заслужити довіру іноземних інвесторів - залучити в капітал одного або декількох відомих на ринку гравців. Але, за словами пана Хливнюка, через глобальну кризу ліквідності продаж міноритарного пакета акцій будь-якого банку може затягтися ще як мінімум на рік. І за цей час банк, з одного боку, не повинен втрачати ринкові позиції, а з іншого боку - не має права на помилки в стратегії.
Укргазбанк заснований в 1993 р. Станом на 1 січня 2008 р. чисті активи Укргазбанку склали 10,314 млрд. грн. (18-е місце), кредитний портфель - 4,862 млрд. грн., власний капітал - 0,929 млн. грн. За минулий рік банк отримав чистий прибуток 100,352 млн. грн. За даними банку, його найбільшими акціонерами на 1 січня 2008 р. були ТОВ "Фінансово-інвестиційний альянс" (33,0063%) і ТОВ "Компанія "Укргазінвест плюс" (18,0005%). Насправді ж, за даними міжнародного рейтингового агентства Fitch, Укргазбанк контролюється депутатом Верховної Ради Василем Горбалем (39%) і депутатом Київради Олексієм Омельяненком (29%).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас