"Нафтогаз України" обвалить міжбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз України" обвалить міжбанк

Фондовий ринок
2268
Уже сьогодні ставки на міжбанківському ринку можуть повернутися до позначки 20-30% річних. За даними "ЭИ", банки, уповноважені НАК "Нафтогаз України" на ведення розрахункових операцій, учора виставили заявку на скупку $2 млрд., які необхідні компанії для розрахунків за газ.
Швидше за все, покривати заявки прийдеться Нацбанку. У результаті з банківської системи піде до 10 млрд. грн.
За відомостями джерел у банківській системі, заявки на покупку валюти на користь НАК виставили Укрсоцбанк, Альфа-Банк, Промінвестбанк і банк "Фінанси та кредит". Загальна сума заборгованості України за газ, за версією "Газпрому", становить $2 млрд., які варто погасити до 1 квітня. Відзначимо, що в цей день відбудуться дві знакові і взаємозалежні одна з одною події: Київ відвідає президент США Джордж Буш, а в російській держдумі переглянуть Великий договір від 1997 р. між Україною та Росією.
Однак скупити необхідний обсяг валюти в гравців ринку, за запевненнями експертів, за короткий термін без девальвації гривні неможливо. Тому погашення боргу буде покладено на Володимира Стельмаха.
За оцінками начальника відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитра Сологуба, середньомісячний рівень вільної ліквідності в лютому коливався біля позначки 3,5-4 млрд. грн. і знизився в березні до 2,5-3 млрд. грн. Тому обмін центробанком гривні на долари може мати вкрай негативні наслідки для комерційних банків. Рівень вільної ліквідності може, як і в середині лютого, опуститися до нуля, що викличе чергову міні-кризу на міжбанку: збільшення ставок по кредитах овернайт до 25-30% річних та активний продаж банками доларів для виконання резервних вимог НБУ. Це приведе до ослаблення міжбанківського курсу.
У банкірів ще є надія, що надвисокі ставки на міжбанківському ринку довго не протримаються. По-перше, ситуацію на ринку буде гасити Нацбанк, що хоч і із запізненням в 1-3 дні, але надає банкам адекватні обсяги рефінансування. По-друге, уже на наступному тижні наступить кінець першого кварталу. У цей період зазвичай уряд проводить відшкодування ПДВ, що накопичився на єдиному казначейському рахунку. Теоретично це може погасити ажіотаж на міжбанківському ринку, однак не вирішить фундаментальну його проблему - монетарні методи придушення інфляції і відсутність інструментів для розширення грошової пропозиції.
За словами голови правління банку "Бізнес Стандарт" Андрія Кияка, у першу чергу від стрибків ставок на міжбанку постраждають клієнти банків, що не мають достатніх вільних ресурсів. "Зростання ставок на міжбанку може виливатися в підвищення вартості відкритих кредитних ліній і кредитів на поповнення оборотних коштів", - говорить банкір.
Слід також зазначити, що монетарні методи придушення інфляції, до яких, зокрема, належить небажання НБУ брати участь у купівлі/продажі валюти на міжбанку, і заморожування грошей у Держказначействі Мінфіном уже простимулювали збільшення ставок по кредитах на 1-2%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас