Турчинов називає одну з причин подорожчання бензину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турчинов називає одну з причин подорожчання бензину

Енергетика
342
Перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов вважає однією із причин подорожчання бензину ситуацію на Кременчуцькому НПЗ.
Про це він заявив в ефірі "5-го каналу".
"Є спроби нагнітати ситуацію, є спроби створювати штучну проблему. Коли ми говоримо про бензин, одне з наймогутніших підприємств, що виробляють бензин, - Кременчуцький НПЗ - дотепер, незважаючи на те, що в держави там 62%, ми не можемо змінити керівництво заводу, тому що компанія, пов'язана з "ПриватБанком", має 1%, і захопила керівництво заводом, контролює ситуацію, створюючи штучну бензинову кризу, закриваючи заправки і штучно підвищуючи ціни", - сказав перший віце-прем'єр.
"Якби в них не було прикриття на дуже високому рівні - у Секретаріаті Президента - ми б цю проблему вирішили набагато швидше", - підкреслив Турчинов.
ЗАТ "Укртатнафта" створено в 1994 році відповідно до указів президентів України і Татарстану на базі Кременчуцького НПЗ. Проектна потужність підприємства становить 18,6 млн. тонн переробки нафти на рік.
61,346% акцій "Укртатнафти" належать державі і передані в статутний фонд НАК "Нафтогаз України", 28% - Міністерству майна і земельних ресурсів Татарстану (у жовтні 2006 року передані в довірче управління ВАТ "Татнафті"), 8,6% - компанії "Татнафта" (Татарстан), 1,2% акцій володіє ТОВ "Корсан", афілійоване із групою "Приват".
19 березня прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що Кабінет Міністрів України має намір найближчим часом призначити нове керівництво на ЗАТ “Укртатнафта” (Кременчуцький НПЗ). За її словами, “на жаль, це підприємство було в попередні роки, я маю на увазі 2007 рік, захоплено деякою комерційною структурою, що має всього 1,5 відсотка, а держава, що після вчорашнього рішення суду має 62%, - не має там ні менеджменту, ні представництва, нічого”.
“Проведено абсолютно законні і легальні збори акціонерів Кременчуцького НПЗ... і ми взяли певний таймаут, і в найближчі дні ми призначимо керівництво, і нафтопереробний завод одержить дійсно державне управління... і завод буде завантажений сировиною”, - сказала вона.
Антимонопольний комітет України 24 березня цього року порушив справи проти ЗАТ "ЛИНИК" (Лисичанський НПЗ, Луганська область) і ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ, Полтавська область) за ознаками зловживання монопольним становищем на загальнодержавному ринку нафтопродуктів. За його словами, попередній аналіз ситуації за період з кінця 2007 року по лютий 2008 свідчить про необґрунтоване підвищення цін цими оптовими операторами ринку нафтопродуктів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас