Тимошенко: Борг України за спожитий газ складає 900 млн. дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Борг України за спожитий газ складає 900 млн. дол.

Енергетика
186
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, виступаючи вчора увечері в прямому ефірі телеканалу "1+1", заявила, що борг України за спожитий в 2008 р. імпортований газ складає 900 млн. дол.
При цьому вона спростувала заяву Президента України Віктора Ющенка про існування боргу за спожитий в 2008 р. газ у розмірі 2 млрд дол. "Я миттєво підняла всі бухгалтерські звіти, проаналізувала, безумовно такого боргу немає і не може бути", - сказала прем'єр. Вона також уточнила, що доcі окрім рамкової угоди про усунення посередників, немає розрахункових контрактів "тому уряд накопичив гроші і чекає, як працюватиме новий контракт". "Це не є боргом, це є очікуванням контрактів", - сказала прем'єр.
Коментуючи інформацію про переговори Ігоря Коломойського з Дмитром Фірташем і Іваном Фурсіним про придбання 50% компаній RosUkrEnergo, Тимошенко заявила, що це буде найневдалішою інвестицією групи Приват. "Я думаю, що пан Коломойський і власне Приватбанк просто втратили бізнес-нюх. Це буде найневдаліша інвестиція, яку вони зроблять за останні 15 років роботи в Україні. Я думаю, що це буде дійсно провальна інвестиція", - відзначила вона.
Нагадаємо, 25 березня ц.р. Ющенко заявив про те, що з початку 2008 р. не проводиться сплата за імпортований до України газ, борг за який сягнув 2 млрд дол. Глава держави відзначив, що доручив уряду і прем'єр-міністру невідкладно сформувати директиви та відправити делегацію до Москви для переговорів.
Як повідомлялось, 13 березня ц.р. голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина підписали угоду про розвиток відносин у газовій сфері, яка була затверджено українським урядом 19 березня.
Відповідно до угоди, з березня по грудень 2008 р. до України буде поставлений газ центрально- і середньоазіатського походження в обсязі не менше 49,8 млрд куб. м за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м. Покупцем газу на межі з Україною буде НАК "Нафтогаз України". При цьому постачання середньоазіатського газу в січні-лютому в обсязі 5,2 млрд куб. м будуть повністю оформлені та сплачені за контрактами RosUkrEnergo і "УкрГазЕнерго".
Додатково до обсягів центрально- і середньоазіатського газу НАК "Нафтогаз України" оформить з RosUkrEnergo контракт купівлі-продажу російського газу, поставленого до України в січні-лютому 2008 р. за базовою ціною 315 дол. за 1 тис. куб. м, розрахунки за якими можуть бути здійснені шляхом повернення відповідних обсягів газу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас