В Ощадбанку почистили кадри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Ощадбанку почистили кадри

716
Учора президент Віктор Ющенко вивів з наглядової ради Ощадбанку Олега Рибачука та Олександра Морозова, призначивши замість них заступників голови секретаріату президента (СП) Андрія Гончарука та Ігоря Пукшина.
У СП таку кадрову ротацію пояснюють тим, що Морозов і Рибачук "відійшли від президента". Втім, самі вони вважають причиною відставки своє небажання брати участь у звільненні нинішнього керівництва держбанку, запланованому на квітень.
Президент Віктор Ющенко вчора підписав указ №272/2008, яким оновив свою квоту в наглядовій раді (НР) Ощадбанку. Він вивів з її складу Олександра Морозова та Олега Рибачука, призначивши натомість заступників голови СП Ігоря Пукшина та Андрія Гончарука (став заступником учора ж - указ №271/2008). Перепризначені в НР були Ян Берназюк, Роман Жуковський та Андрій Пишний. За словами першого заступника голови СП Олександра Шлапака, обов'язки колишнього віце-президента корпорації "Інтерпайп" Андрія Гончарука в секретаріаті ще не визначені.
"Люди, які були звільнені від обов'язків, зараз перебувають досить далеко від президента. З ними складно вибудовувати комунікації, а оскільки часто необхідно оперативно приймати рішення, у раду банку призначили людей, які перебувають поруч і з ними можна в будь-яку хвилину поговорити", - пояснив він.
Андрій Гончарук з 1991 по 1994 роки працював у Міністерстві зовнішньоекономічних зв'язків. В 1994-1997 роки обіймав посаду заступника міністра, в 1997-1999 роки - першого заступника міністра, в 1999-2000 роки - міністра зовнішньоекономічних зв'язків і торгівлі. В 2000-2001 роки - заступника міністра економіки, 2001-2002 роки - перший заступник держсекретаря, 2002-2003 роки - держсекретар Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції. З 2003 року - віце-президент із питань зовнішніх відносин корпорації "Інтерпайп".
Опитані вчора члени НР Ощадбанку почули про ротації від Комерсант-України. "По-перше, президента знову підставили, тому що відповідно до закону "Про банки і банківську діяльність" він не може змінювати своїх представників до закінчення року з моменту призначення (остання ротація відбулася 18 травня 2007 року)", - сказав Олександр Морозов.
Він вважає, звільнення його та Олега Рибачука пов'язане з тим, що вони не хотіли критикувати проведення виплат компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР. За словами Морозова, 19 березня із секретаріату надійшла пропозиція підписати лист, яким пропонувалося включити до порядку денного призначеного на 4 квітня засідання НР три додаткові питання: "Стан справ щодо компенсації знецінених заощаджень", "Звіт правління про роботу банку в 2007 році" і "Кадрові питання". "Я попросив уточнити, що мається на увазі під обговоренням кадрових питань. Відповідь прийшла у вигляді указу президента про мою відставку", - сказав Олександр Морозов.
Олег Рибачук повідомив, що не знає причину звільнення, перепитавши: "Чи це Банкова (там знаходиться СП)?"
У грудні 2006 року Верховна рада внесла зміни в ст. 7 закону "Про банки і банківську діяльність", урізавши квоту парламенту та президента в НР Ощадбанку та Укрексімбанку із семи до п'яти чоловік та ввівши в ради по п'ять представників від Кабміну. Роман Жуковський заявив, що на найближче засідання НР винесені тільки питання, пов'язані з вибором зовнішнього аудитора Ощадбанку. При цьому він не заперечував, що члени ради хочуть заслухати звіт правління на наступному засіданні - 21 квітня, після чого може бути ухвалено рішення про ротації в керівництві банку. Домогтися відставки голови правління Ощадбанку Анатолія Гулея президентська п'ятірка планує на підставі порушень в оперативній роботі банку, виявлених під час його перевірки Нацбанком. Заслухати цю інформацію наглядовою радою запропоновано в листі на ім'я голови ради, представника Верховної ради Данила Волинця (копією володіє). "Проекти рішень щодо кадрових питань будуть надані у встановленому порядку", - говориться в документі. Чи вдасться президентській п'ятірці залучити кілька голосів представників Верховної ради (представники Кабміну, делеговані прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, проти кадрової ротації), поки сказати складно. "Чи зміниться правління, можна буде сказати не раніше наступного тижня, після проведення чергового засідання ради", - сказав Данило Волинець. Слід зазначити, що кворум НР - десять чоловік, рішення приймаються більшістю голосів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас