Квартира і машина - невже капітал? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квартира і машина - невже капітал?

2650
Тривалий час вислів "квартира і машина" становив нашу систему життєвих цінностей. Але прийшов час ламати стереотипи. І це добре підтверджує іпотечна криза за океаном з усіма наслідками. Розберемося для початку, чому колишні цінності не можна називати капіталом
Квартира не є капіталом з тієї причини, що вона не засіб виробництва або збільшення цінностей, а засіб забезпечення природних потреб - потреб у захисті, сні і продовженні роду.
Квартира (будинок) виявляється не більш ніж звичайним інструментом у великій системі забезпечення життєвих потреб людей і їхніх сімей. Насправді покупка або будівництво квартири (будинку) є не інвестицією в основний капітал, а просто задоволенням життєвих потреб.
Автомобіль - не капітал. Машина всього лише засіб пересування та окремо не в складі бізнес-системи не може розглядатися як засіб виробництва або збагачення. Варто враховувати, що автомобіль має обмежений термін експлуатації (життя) і вже в перший рік втрачає у ринковій вартості значну суму.
Звідси висновок, що капітальні вкладення в транспортні засоби, які не задіяні в системі бізнесу або бізнес-процесів не можна відносити до сфери капіталу.
В останні роки саме помилкове сприйняття житла як капіталу розігріло ціни на нерухомість в Україні. Збільшення цін на нерухомість і землю в останні 7-8 років сприймалося як таке, що "само собою розуміється" і не потребує яких-небудь пояснень і передумов.
Такий підхід привів до повністю неадекватного ціноутворення, що ніяким чином не узгоджується з реальними доходами населення і загальною економічною ситуацією в країні. Свою лепту в даний процес внесли фінансові інститути, які, забезпечивши ринок довгими кредитами, активно стимулювали іпотечне кредитування, додавши зростанню цін галопуючі темпи.
Як не дивно, але подібне відбувалося і з автомобілями в період поступового їхнього подорожчання, але в цей процес втрутилися закони економіки, які при досить високій насиченості ринку вирівняли ситуацію і повернули все у звичне русло: нова машина коштує дорого, стара - дешевше.
Звичайно, у даному сегменті корекція цін не так помітна через постійне подорожчання нових автомобілів, але тенденція вже очевидна.
В останній рік свідомість суспільства ще не встигла перелаштуватися, але от економічні показники не дозволяють далі рухати нагору ціни навіть із урахуванням наддовгих (більше 30 років) іпотечних позик.
Найближчим часом повинен все-таки відбутися перелом сприйняття і кардинальна переоцінка понять капіталу у вигляді нерухомості. Варто очікувати, що такий злам зробить дуже сильний моральний вплив на населення країни, і може супроводжуватися ажіотажем навколо інших або суміжних галузей економіки, особливо щодо стабільності валют, курсів цінних паперів та інших альтернативних інструментів збереження або збільшення фінансових накопичень (капіталу).
Зараз у країні настає досить болючий період переоцінки базових цінностей, у такий спосіб даючи нам можливість спостерігати коректування цін на колись "основну та непохитну" ліквідність.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас