Тимошенко знає, де шукати винних у зриві газових домовленостей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко знає, де шукати винних у зриві газових домовленостей

Енергетика
192
Претензії щодо руйнування раніше досягнутих збалансованих домовленостей про поставки газу між Україною і Росією потрібно, насамперед, пред'явити власним продажним чиновникам. Про це в інтерв'ю російському виданню "Аргументи тижня" заявила Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.
За її словами, питання газу "все-таки більш економічне, ніж політичне питання". "У рамках СРСР у наших країн була найсильніша кооперація, економічні взаємозв'язки. З початку 90-х років між Росією та Україною підписувалася ціла низка довгострокових угод", - додала вона. "Але чомусь вийшло так, що частина цих договорів, які стосуються російських інтересів, сьогодні продовжують працювати. А газовий договір, що повинен був діяти до 2011 року, з ув'язуванням цін на газ і плати за транзит в оговорених обсягах по території України, на сьогодні похований. Причому, скажу відверто: у цьому провина не російської сторони", - наводить слова Тимошенко її Інтернет-прес-служба.
Тимошенко відзначила, що "постачальники природного газу в Україну, у тому числі і російські бізнесмени, приходили з різними пропозиціями до української сторони. А українська сторона, здаючи всі мислимі національні інтереси та скасовуючи згадані довгострокові договори, ішла із цих переговорів з поповненими власними розрахунковими рахунками, а то й просто з валізами грошей".
"Тому претензії щодо руйнування раніше досягнутих збалансованих взаємних домовленостей про постачання газу в нашу країну є. Але Україна повинна пред'явити їх насамперед власним продажним чиновникам. Цим питанням я зараз впритул і займаюся. Намагаюся розібратися, на якому етапі, який з наших прем'єр-міністрів все це робив", - сказала Тимошенко.
Крім того, Тимошенко сказала, що під час переговорів із Президентом Росії Володимиром Путіним і Прем'єр-міністром Віктором Зубковим "ми чітко домовилися про те, що протягом найближчих місяців повинні розробити і підписати довгострокові контракти. Щодо надання послуг із транзиту - з української сторони, і на постачання газу Україні - з російської".
За її словами, ці угоди повинні поступово виводити ціни за газ на світовий рівень, а не керуватися якимись спонтанними рішеннями.
"У розмові з Володимиром Володимировичем ми погодилися з тим, що для цього необхідний часовий лаг - порядку чотирьох років. Тому що ми, наприклад, дотепер зберігаємо розцінки за оренду нашої території Чорноморським флотом на рівні 90-х років. Якщо ж сьогодні поставити ринкову ціну за цю оренду - рахунок пішов би на мільярди євро. Але українська сторона, як послідовний партнер, навіть не піднімає цього питання. У відповідь ми хочемо, щоб рівень цін на газ також вирішувався з боку Росії лояльно, відповідно до підписаних угод до 2011-2012 року. І ми до цього часу м'яко вийшли б на світові ціни, як у питаннях поставок, так і транзиту газу по українській території, так само як і тарифів на його зберігання в підземних газосховищах. Це в інтересах і України, і Росії", - підсумувала Тимошенко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас