Мінпаливенерго встановило ціновий коридор на світлі нафтопродукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпаливенерго встановило ціновий коридор на світлі нафтопродукти

Енергетика
359
Міністерство палива і енергетики України встановило ціновий коридор на світлі нафтопродукти в період з 21 по 31 березня ц.р.
За повідомленням прес-служби відомства, на дизельне паливо мінімальні і максимальні значення становитимуть 5,68-5,85 грн/л, на бензин А-76 - 5,29-5,45 грн/л, на А-92 - 5,48-5,65 грн/л, на А-98 - 5,68-5,85 грн/л.
При цьому в межах вищезгаданого цінового коридору нафтотрейдери, відповідно до меморандуму, встановлюють вартість палива на АЗС самостійно, виходячи з особливостей розміщення станцій і інших маркетингових чинників.
Також сьогодні Держмитслужба і 10 українських нафтотрейдерів підписали меморандум про співпрацю. Згідно з укладеною домовленістю учасники ринку нафти і нафтопродуктів, зокрема, зобов'язуються надавати Митній службі інформацію про обсяги ввезення нафтопродуктів у режимі імпорту на наступні періоди; інформацію зовнішньоторговельних або біржових організацій про вартість енергоносіїв, яка склалася на світовому ринку (біржові котирування нафти і нафтопродуктів, які публікуються у виданні Platt's або інших виданнях); кількісно виражену інформацію щодо принципів формування вартості нафтопродуктів у терміни, які об'єктивно обумовлені коливанням цін на українському і світовому ринках нафтопродуктів при митному оформленні.
Нагадаємо, 25 березня ц.р. глава АМКУ Олексій Костусєв заявив, що комітет підозрює найбільші НПЗ - ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) і ЗАО "ЛІНІК" (Лісичанський НПЗ) в необгрунтованому підвищенні цін на нафтопродукти.
За даними АМКУ, необгрунтоване підвищення цін відбувалося з кінця 2007 р. по лютий 2008 р. "Це призвело до підвищення цін на світлі нафтопродукти в роздріб", - сказав Костусєв.
Справи відносно вказаних компаній були порушені 24 березня ц.р. Ведеться розслідування.
У той же час міністр палива і енергетики Юрій Продан виразив стурбованість діяльністю компаній "Укрнафта", "Синтоза", "Оптіма" і "Авіас", які в березні припиняли реалізацію світлих нафтопродуктів на своїх АЗС у різних областях України. Після відновлення продажу палива останні три компанії встановили середні ціни на АЗС значно вищі, ніж інші трейдери, що дає підстави підозрювати їх в змові, зазначив він. 21 березня ц.р. міністр виступив з пропозицією до Антимонопольного комітету, Державної податкової адміністрації і Держінспекції з контролю за цінами перевірити діяльність цих компаній. Одним з чинників зростання цін на паливо міністр вважає оптову реалізацію нафтопродуктів ЗАО "Укртатнафта" за цінами, які значно перевищують середні оптові ціни на міжнародних ринках.
Напередодні "Укртатнафта" заявила, що вважає безпідставними заяви Антимонопольного комітету України про ознаки порушення монопольного законодавства. У повідомленні компанії зазначається, що "на сьогоднішній день українські НПЗ втратили свої позиції на паливному ринку - у зв'язку з введенням пільг для імпортерів нафтопродуктів вітчизняні товаровиробники не в змозі конкурувати з ними на рівних. Як наслідок - значне падіння обсягів виробництва усередині країни і втрата ринкових позицій".
Компанія заявляє, що виходячи з цього, "навряд чи можна говорити про будь-які зловживання українськими нафтопереробними підприємствами монопольним положенням або інкримінувати їм картельну змову". У заяві також наголошується те, що зростання цін на нафтопродукти носило об'єктивний характер і було чітко обумовлене світовими тенденціями, оскільки внутрішній ринок нафтопродуктів безпосередньо залежить від світової кон'юнктури нафтових і паливних цін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас