Юлія Тимошенко вийшла на нуль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Тимошенко вийшла на нуль

888
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вчора на засіданні уряду підбила підсумки перших ста днів його роботи. До головних досягнень Кабміну Тимошенко віднесла вступ України до СОТ, а також підвищення рівня економіки і соціальних виплат.
У секретаріаті президента на це заявили, що уряду "треба поводитися скромніше".
Уже до початку засідання, на якому планувалося підбити підсумки перших ста днів роботи уряду Юлії Тимошенко, Великий зал Кабінету міністрів був переповнений.
При цьому там було більше народних депутатів насамперед опозиції, а не членів уряду. Участь президента Віктора Ющенка в заході не передбачалася. Як пояснив пізніше журналістам перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак, Ющенко не був присутній на засіданні, тому що його туди ніхто не запрошував.
Перед початком засідання його учасники не були схильні до спілкування з журналістами. Міністри робили вигляд, що зайняті вивченням своїх доповідей, а депутати пропонували "почекати, послухати, а потім обговорювати". А обговорювати було що. "Не можна ж жінкам такі важкі речі давати!" - заявила, увійшовши в зал, омбудсмен Ніна Карпачова, тримаючи в руках папку товщиною сантиметрів 15 з документами, підготовленими до розгляду урядом. За інформацією, на закритій частині члени уряду розглянули близько ста питань. Саме ж засідання тривало більше шести годин.
Юлія Тимошенко з'явилася в залі засідань у всьому білому. Почавши з подяки "демократичній команді" і нагадавши про необхідність "прибрати з команди всі незручності і всю суєту", щоб "дати суспільству потужний рух", Тимошенко не поскупилася на компліменти членам свого уряду. "Мені здається, уперше в Україну прийшов той монолітний, з політичної точки зору гарний уряд, що не ставить перед собою ціль добувати якісь свої статки, використати кілька місяців перебування при владі для того, щоб збагатити свої рахунки. Це той уряд, пріоритетом якого, безумовно, є національний інтерес, інтерес кожної людини", - заявила вона.
При цьому Юлія Тимошенко не могла не розкритикувати Верховну раду, що уже два місяці не може затвердити програму уряду. "Це говорить про те, що, на жаль, сьогодні деякі органи влади ще живуть інтригами, а не бажанням принести своєму суспільству, Україні результат", - сказала голова уряду.
Список досягнень Кабінету міністрів за сто днів Тимошенко відкрила згадуванням про успіхи на міжнародному рівні - вступ України до СОТ ("Це той крок, що багато років не міг зробити жоден уряд") і затвердження плану підготовки до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу в 2012 році ("Ми щодня його виконуємо і маємо всі підстави стверджувати, що Україна до такої події буде готова").
Коли прем'єр перейшла до економічних успіхів очолюваного нею уряду, у неї за спиною на екрані стали з'являтися слайди, на яких успіхи були одягнені в графічну форму. Поєднувало всі ці графіки, незалежно від того, показники в якій галузі вони ілюстрували, одне: різке падіння до кінця 2007 року і різке зростання на початку 2008 року. "Попередній уряд демонстрував зростання ВВП за рахунок оптової торгівлі за державні кошти, коли товари закуповувалися за ціною, у два-три рази вищою від ринкової. А наш уряд зосередив темпи зростання ВВП у ключових галузях економіки", - пояснювала Юлія Тимошенко.
Майбутнє ж свого уряду Тимошенко бачить хоча і важким, але благополучним. Так, за її словами, цього року в Україні буде зібраний рекордний урожай зернових. "Міністр аграрної політики (Юрій Мельник) зараз посміхається, тому що, за нашими скромними підрахунками, мова йде про 40 млн т зерна, а за його оптимістичними прогнозами - про 50 млн т зерна", - заявила прем'єр.
При цьому цікаво було спостерігати, як на цю заяву реагував сам Мельник - перша частина пропозиції змусила міністра злегка почервоніти, очевидно, від задоволення, а друга - уже сполотніти.
Виступаючі слідом за главою уряду міністри підхопили святковий настрій Юлії Тимошенко. Голова Мінфіну Віктор Пинзеник бадьоро відрапортував про профіцит бюджету, міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець розповідав про подолання спаду виробництва, голова Мін'юсту Микола Оніщук - про три законопроекти, які кардинально змінять ситуацію щодо виконання судових рішень... Особливо порадувала прем'єра міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова. Нехай повільно, але вона спробувала пояснити державною мовою, що країну чекають оптимальний варіант пенсійної реформи і підвищення зарплат. Її старання не пройшли дарма. "Ви бачите! Ще до одного з досягнень уряду можна віднести те, що Людмила Леонтіївна вивчила українську мову, як й обіцяла три місяці тому!" - сміючись, сказала Тимошенко.
Завершила відкриту частину засідання голова Кабміну на оптимістичній ноті, побажавши своєму уряду довгого років життя: "У тому, що наш уряд буде працювати стабільно і довго, я думаю, немає ніяких сумнівів. Думаю, нам дійсно потрібно розраховувати на те, що ми з вами маємо дуже довгострокову роботу, але кожен день повинен бути присвячений змінам".
Остудив запал знову Олександр Шлапак. Правда, не на засіданні (формат відкритої частини передбачав виступи тільки прем'єра і міністрів), а по його закінченні в коридорі. "Треба було бути трохи скромнішими в оцінці своїх власних результатів і досягнень", - заявив він, підкресливши, що йому "трохи різонули слух кілька моментів". Він виявився не згодний з тим, що уряд приписує тільки собі заслуги вступу України до СОТ, і з тим, що, говорячи про підвищення соціальних стандартів, Юлія Тимошенко забуває про те, що підвищення виплат було закладено в проекті бюджету, підготовленого урядом Віктора Януковича. "Є певна послідовність економічних і соціальних процесів. Мені особисто не подобається спроба говорити про те, що "ми" починали з нуля", - поділився перший заступник голови СП.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас