У Київській області виріс розмір хабарів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Київській області виріс розмір хабарів

526
Введення обов'язкових земельних аукціонів, що тимчасово призупинило відведення ділянок у містах і районах Київської області, зіграло на руку пристоличним сільським головам. Скориставшись тим, що підвідомчі їм ради залишилися єдиними в регіоні органами влади, яким дозволяється вести самостійну земельну політику, голови повально кинулися роздавати наділи, накрутивши при цьому до неймовірних висот рівень неофіційних платежів за свої послуги.
Минулого тижня СБУ затримала голову сільради, що вимагає в підприємців більше $1 млн. Експерти стверджують, що за останні дні рівень хабарів, які вимагають представники нижчої адміністративної номенклатури, у багато разів перевершив запити чиновників вищої керуючої ланки.
20 березня співробітники Служби безпеки України затримали голову одної із селищних рад Вишгородського району (його ім'я і назву населеного пункту правоохоронці не розкривають, посилаючись на таємницю слідства) за підозрою в одержанні хабара в розмірі $200 тис. За даними прес-служби Київської міської прокуратури, у цілому сільський голова вимагав з підприємців $1,3 млн за передачу в оренду ділянки площею 1,3 га, однак попався при передачі задатку. Як вдалося довідатися Діловій столиці, підозрюваний винайшов свою схему обчислення суми неофіційного платежу за власні послуги.
"Він установив прейскурант $10 тис. за сотку і заявив потенційним орендарям, що крім офіційної плати, що вони будуть перераховувати селу щорічно, бізнесмени повинні видати йому гроші за вже встановленою таксою, інакше питання про передачу їм наділу не вирішиться", - повідомило джерело в правоохоронних органах. За його словами, неофіційний платіж був поділений на кілька частин: 10% суми підприємці повинні виплатити відразу, 40% - одержавши договір оренди, а решту 50% - після підготовки всіх інших документів, що підтверджують право користування даною ділянкою. Нахабність селянина настільки обурила бізнесменів, що вони вирішили поскаржитися на нього в правоохоронні органи.
Це далеко не перший випадок, коли представники сіл Київської області попадаються на хабарах. Нагадаємо, що наприкінці лютого на гарячому взяли сільського голову одного з населених пунктів Васильківського району, що вимагає за виділення 4 га $450 тис. Раніше в поле зору міліції потрапив і голова селищної ради із Броварського району, що вимагає за вирішення земельних питань $70 тис.
Опитані "ДС" учасники ринку відзначають, що рівень хабарів, що вимагається сільськими головами, неухильно росте та уже перевищує запити чиновників обласної та районної адміністрацій. Наприклад, якщо за зміну цільового призначення ділянки в районах беруть близько $200-350 за сотку, то рішення сільради про виділення тій чи іншій компанії наділу на території населеного пункту обійдеться бізнесменові вже в $3-7 тис. Пояснюється це просто: села мають у своєму розпорядженні найбільш ласі ділянки - землі під житлову забудову, що райони не мають (житло за законом можна зводити тільки в межах населених пунктів). За даними правоохоронців, голови-хабарники все частіше прив'язують вартість своїх послуг до коливань на світовому фінансовому ринку. "Якщо раніше сума хабарів називалася в доларах, то тепер звучать ті ж цифри, але в євро. У січні УБОЗ УМВС затримав сільського голову, що вимагає від підприємців EUR115 тис. за виділення 0,46 га під будівництво готельно-розважального комплексу", - підсумувало джерело.
Гнат Дарнишин
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас