Економіка відчуває грошову недостатність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка відчуває грошову недостатність

Казна та Політика
532
Антиінфляційні дії Мінфіну і Нацбанку вже привели до дефіциту гривні на грошово-кредитному ринку.
У результаті банки змушені збільшувати кредитний портфель тільки в рамках погашення раніше виданих кредитів, пропонуючи корпоративним клієнтам відносно високі ставки по кредитах. Паралельно банкіри позбуваються від корпоративних облігацій.
Начальник відділу аналізу та досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб стверджує, що зараз на ринку превалюють дві тенденції, які вплинули на зниження ліквідності банківської системи і збільшення процентних ставок на міжбанківському ринку: "Перша - це збільшення залишків коштів на рахунках уряду. В умовах високої інфляції Мінфін намагається оптимізувати видатки бюджету для того, щоб не створювати зайвий інфляційний тиск на економіку. Крім того, Нацбанк продовжує досить активно вилучати ліквідність із системи шляхом продажу депозитних сертифікатів - за три тижні березня оборот операцій з абсорбування ліквідності склав 1,6 млрд. грн.".
У результаті банки були змушені накрутити ставки по кредитах на поповнення оборотних коштів і зараз пропонують клієнтам долар по 17-20%, а гривню - по 20-23%. Одночасно кредитно-фінансові установи змушені продавати якісні корпоративні облігації, які стають невигідним вкладенням при міжбанку в 20%. "До оферти пред'являють такі папери, які ще восени знайти не можна було ні за якою ціною. А це оборотні кошти і кошти на модернізацію виробництва наших клієнтів - довгі гроші на три-п'ять років. При подальшому збільшенні ставок на міжбанку деякі емітенти можуть стикнутися з необхідністю викупити весь випуск облігацій. А це може виявитися не під силу навіть найбільшим з них", - говорить представник одного з великих банків, що побажав не називати себе.
Такий розвиток подій цілком можливий, тому що експерти прогнозують подальшу жорсткість монетарної політики. "НБУ за березень рефінансував банки на суму майже на 6 млрд. грн., що більше ніж за перші два місяці року. Це вказує на бажання НБУ підтримати ліквідність. З іншого боку, НБУ буде домагатися зниження темпів зростанні кредитування, особливо споживчого в гривні, тому очікувати значної підтримки з боку НБУ банкам не варто", - говорить головний стратег ІК "Альфа-Капітал Україна" Сергій Кульпинський.
Єдиною надією залишаються темпи зростанні експорту, при збереженні яких на міжбанківський ринок ззовні повинна надійти достатня кількість валюти, щоб збільшити кількість грошей на рахунках комбанків. "Тривале зростання світових цін на основні товари українського експорту (сталь, товари хімічної промисловості) і швидке зростання промислового виробництва в експортоорієнтованих галузях за перші два місяці цього року свідчать про сприятливу динаміку українського експорту", - говорить Дмитро Сологуб.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас