Продан: Україна не погасила борг за газ, оскільки не підписані контракти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продан: Україна не погасила борг за газ, оскільки не підписані контракти

Енергетика
222
Україна не погасила "Газпрому" весь борг за газ, оскільки відповідні угоди ще не підписані.
Про це заявив міністр палива та енергетики Юрій Продан перед початком засідання Кабміну. "Якщо є такі зауваження (від президента), і самі контракти до цього часу не укладені, то потрібно визначити платника. Якщо контракти будуть укладені з RosUkrEnergo, то це буде інший платник та інший одержувач коштів. У цьому питанні потрібно визначитися якомога швидше", - сказав міністр. Також він додав, що відповідні контракти будуть підписані найближчим часом.
Нагадаємо, на вчорашнім засіданні Національної ради з питань взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування Президент України Віктор Ющенко повідомив, що з початку року не ведеться сплата за імпортований в Україну газ, і борг досяг 2 млрд дол. При цьому глава держави відзначив, що доручив уряду та прем'єр-міністрові невідкладно сформувати директиви і відправити делегацію в Москву для переговорів. За його словами, україно-російські переговори щодо організації газового ринку в 2008 році почнуться на цьому тижні.
Як повідомлялося, 13 березня ц.р. голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина підписали Угоду про розвиток відносин у газовій сфері, що була затверджена українським урядом 19 березня.
Відповідно до угоди, з березня по грудень 2008 р. в Україну буде поставлений газ центрально- і середньоазіатського походження в обсязі не менше 49,8 млрд куб. м за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м. Покупцем газу на кордоні з Україною буде НАК "Нафтогаз України". При цьому поставки середньоазіатського газу в січні-лютому в обсязі 5,2 млрд куб. м будуть повністю оформлені та оплачені за контрактами RosUkrEnergo та "УкрГазЕнерго".
Додатково до обсягів центрально- і середньоазіатського газу НАК "Нафтогаз України" оформить із RosUkrEnergo контракт купівлі-продажу російського газу, поставленого в Україну в січні-лютому 2008 р. за базовою ціною 315 дол. за 1 тис. куб. м, розрахунки по яких можуть бути здійснені шляхом повернення відповідних обсягів газу
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас