НБУ: Баланс на валютному міжбанку відновлюється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Баланс на валютному міжбанку відновлюється

Валюта
3206
Переважання пропозиції іноземної валюти над попитом на міжбанківському валютному ринку України в останні кілька днів носило епізодичний характер, і збалансованість на міжбанку відновлюється, повідомив перший заступник голови Національного банку України (НБУ) Анатолій Шаповалов.
"Ситуація (на міжбанку у вівторок) така: середній курс - десь 4,97 грн/$1. Зараз (у фінальній частині торгів) комерційні банки виставили котирування 4,99-5,00 грн/$1. Ми не виходили (з інтервенціями). Ринок повернувся в наш коридор, тому ми не беремо участь", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
При цьому Шаповалов відзначив, що сукупний обсяг торгів у вівторок виріс на $80 млн у порівнянні з попереднім днем.
Як повідомлялося, з початку 2008 року, як і протягом усього 2007 року, офіційний курс гривні зберігається без змін на рівні 5,0500 грн/$1. На міжбанку за підсумками торгів 24 березня курс гривні зміцнився до 4,9150 грн/$1 (з початку року - на 2,8%), тоді як за 2007 рік він знизився до 5,0540 грн/$1 (на 0,2%).
Перший заступник голови Нацбанку також повідомив, що НБУ не виходив на міжбанк у попередні дні, оскільки перевищення пропозиції над попитом не було проявом тенденції, що сформувалася.
"Ми бачили, що це не тенденція, тому не брали участі... Рух (курсу ) є в рамках коридору, тому ми поки ніяких дій не вживаємо", - сказав Шаповалов.
Як повідомлялося, курсовий діапазон інтервенцій Нацбанку на міжбанку втримується на рівні 5,00-5,06 грн/$1. Підтримуючи рівновагу, НБУ зазвичай викуповує надлишкову пропозицію або продає ринку валюту, якої не вистачає. Основні принципи грошово-кредитної політики України передбачають, що в 2008 році курс гривні не вийде за межі 4,95-5,25 грн/$1.
Коментуючи ситуацію на готівковому валютному ринку, Шаповалов висловив думку, що курс долара до гривні поступово почне зміцнюватись. "Не скажу, що вже завтра повернеться (готівковий курс) на колишні позиції, але, принаймні, повинен чуть-чуть підрости: завтра буде потроху підвищуватися курс долара", - сказав він.
Як повідомлялося, усереднене значення готівкових курсів (купівля/продаж) долара 25 березня в Києві знизилося до 4,75/4,97 з 4,92/5,01 грн/$1 у п'ятницю 21 березня.
Як повідомив агентству керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький, середньозважене значення курсу у вівторок на міжбанку становило 4,9663 грн/$1.
"Сьогодні НБУ не виходив. Ринок закрився самостійно: наших інтервенцій не потрібно було. Курс повернувся в межі прогнозного коридору Ради НБУ (4,95-5,25 грн/$1)... На міжбанку ми не бачимо ознак глибокої турбулентності і найближчим часом не очікуємо (появи таких ознак)", - сказав Литвицький.
При цьому він відзначив, що в останні дні ринок лише тестував нижню межу коридору: розвиток подій підтвердив правильність позиції НБУ щодо того, що підстав для розширення прогнозованого курсового коридору немає.
Керівник групи радників голови Нацбанку також повідомив, що НБУ готовий надалі підтримувати баланс на валютному ринку. "НБУ не буде стояти осторонь, якщо ринок протягом певного часу не буде справлятися і коливання вийдуть далеко за межі, які ми вважаємо адекватними", - підкреслив В.Литвицький.
У той же час він відзначив, що НБУ скорочує свою присутність на валютному міжбанку: позитивне сальдо інтервенцій Нацбанку з початку поточного року склало лише близько $50 млн.
"У нас немає потреби в надлишковій емісії на поповнення валютних резервів - вони в досить комфортному діапазоні (біля $33 млрд), нас це влаштовує... Ми бачимо, що фінансовий рахунок (платіжного балансу) уже в березні дозволив компенсувати відтік валюти по торговельному балансі", - відзначив керівник групи радників голови Нацбанку.
Щодо ситуації на готівковому валютному ринку Литвицький підкреслив, що найближчим часом попит та пропозиція іноземної валюти збалансується. "Ми уважно відслідковуємо цю ситуацію та вважаємо, що вона нормалізується", - сказав він.
За його словами, ослаблення готівкового долара до гривні викликане, в основному, зміною курсу євро/долар на зовнішньому ринку. "Волатильність (на готівковому ринку) поки ще не є надлишковою. Ми завжди готові втрутитися, і маємо для цього інструменти, пов'язані із установленням обмежень на курсові коливання. Але поки не бачимо підстав для цього", - підкреслив Литвицький.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас