БЮТ: "Укртатнафта" в березні переробить не більше 200 тис. тонн нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

БЮТ: "Укртатнафта" в березні переробить не більше 200 тис. тонн нафти

Енергетика
216
ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчук Полтавської обл.) у березні 2008 року переробить не більше 200 тис. тонн нафти, повідомив народний депутат від БЮТ Сергій Пашинський.
"Станом на 18 березня переробка імпортної нафти на заводі склала 62 тис. тонн, переробка української - 48. Разом до кінця березня НПЗ переробить максимум 200 тис. тонн нафти, хоча для беззбитковості заводу він повинен переробляти не менше 500 тис. тонн нафти на місяць", - сказав депутат в інтерв'ю українській газеті "Дело".
Він відзначив, що компанія імпортує іракську нафту марки Kirkuk, а такі поставки, на думку С.Пашинського, економічно недоцільні.
"З погляду логістики, це просто несерйозно. Одна тільки перевалка через Одесу обходиться в $13, стільки ж коштує транспортування нафти на 1300 кілометрів. Плюс до цього нафту потрібно вантажити в залізничні цистерни, що також позначається на кінцевій вартості", - підкреслив С.Пашинський.
Народний депутат також вважає за необхідне змінити реєстратора "Укртатнафти" і низки великих компаній, у яких державі належить 25%+1 акція.
"Не може, умовно кажучи, компанія "Рога і копита" вести реєстр таких підприємств, як НАК "Нафтогаз України", "Дніпроенерго", "Укртатнафта". Ми схиляємося до того, щоб створити єдиний орган, і компанії, де в держави 25%+1 акція, перевести... Я, чесно кажучи, віддав би реєстри Національному банку - і все", - відзначив С.Пашинський.
Раніше повідомлялося, що "Укртатнафта" у березні 2008 року планує переробити близько 270 тис. тонн нафти, що приблизно відповідає показникам січня-лютого 2007 року. При цьому близько 80-90% сировини планується придбати на світовому ринку, 10-20% - на внутрішніх аукціонах із продажу нафти українського видобутку.
"Укртатнафта" експлуатує найбільший в Україні Кременчуцький нафтопереробний завод. Його потужності розраховані на переробку до 18,6 млн тонн сировини на рік.
За матеріалами:
Укртатнафта
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас