Що робити, якщо вас затопили сусіди? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що робити, якщо вас затопили сусіди?

6533
Добре, коли в під'їзді зібрався дружний колектив доброзичливо налаштованих один до одного сусідів. У цьому випадку всі суперечки щодо відшкодування збитку, завданого з вини мешканців, вирішуються за обопільною згодою сторін.
Але добровільно розставатися зі своїми кревними мало хто бажає. У цьому випадку залишається тільки суд.
У суд голіруч не ходять. Суду потрібні докази. До ваших претензій і вже складених актів треба ще докласти кошторис на ремонтно-будівельні роботи.
Якщо акти винуватець підписати відмовився або просто ухиляється від їхнього підписання, використовуючи будь-які гожі чи не дуже приводи, варто продумати і представити докази його дій.
За відсутності доказової бази можливі парадоксальні ситуації.
Зокрема, винуватець заявить, що документи бачить уперше в житті, ніякої аварії не було, а весь позов - це підступи сусідів через те, що він, три роки тому повертаючись якось ввечері після веселої дружньої пиятики, випадково штовхнув їхню кішку. Що вирішить суд? Логіка підказує одне, а от практика.
Кошторисом, за вашим проханням, займуться в ЖЕС або ЖРЕО і нарахують вам за свою працю два відсотки від вартості робіт. Можна вибрати й іншу організацію, але тільки таку, що обов'язково володіє правами на подібну діяльність. Якщо впевнені в успіху своєї боротьби, не бійтеся платити. Витрати цілком можна включити в майбутній позов.
Фахівці, що складають кошторис, вас вислухають. Але свою роботу будуть виконувати на підставі чинних норм і дефектного акту. І якість будівельних матеріалів вони повинні врахувати, і їхню вартість у роздрібних цінах. Будьте впевнені, усе врахують.
От тільки чи буде враховане відповідати вашим турботам і витратам по останньому ремонту - ще питання. Слізьми і словами фахівців не дошкулиш. А от якщо збереглися які-небудь видаткові документи, вони, можливо, можуть придатися.
Поза залежністю від того, куди ви звернулися для складання кошторису, його потрібно погодити з балансотримачем будинку. Причому, не тоді, коли вам буде зручно, а протягом трьох днів.
Звичайно, роботи з ремонту та усунення недоліків можна доручити будь-якій будівельній організації, та й кошторису скрупульозно можна не дотримуватися. Хазяїн, як говориться, пан. Але при визначенні розмірів компенсації суд, швидше за все, урахує не фактичні, а кошторисні витрати.
Судові позови не сприяють збільшенню взаєморозуміння між сусідами. Тому, перш ніж звертатися в суд, урахуйте, що "винуватець", у квартирі якого відбувся прорив, не завжди винуватий.
У наведених нижче випадках відповідальність за наслідки повинна нести експлуатуюча організація, зокрема ЖЕС.
1. Несправні вентилі на ввідному або загальнобудинковому трубопроводах, у результаті чого було неможливо оперативно і вчасно перекрити воду.
2. Аварії в загальнобудинкових системах і трубопроводах.
3. Несправності в конструктивних елементах будинкової конструкції.
4. Вода протікає через покрівлю і стики.
5. Не виконані або виконані неякісно необхідні ремонтні та профілактичні роботи в будинку.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас