Цей день ми наближали, як могли... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цей день ми наближали, як могли...

390
Ера правління Леоніда Черновецького на посаді столичного мера підійшла до кінця. Леоніду Михайловичу призначено було стати жертвою домовленостей вищих державних чинів. Підтримка Президента не захистила київського градоначальника від дострокових виборів. Але довгоочікувана постанова ВР, що призначила перевибори столичного міського голови, насправді стала не вирішенням старої проблеми, а створенням нової. Замість битви всіх проти Леоніда Черновецького ми одержимо війну всіх проти всіх.
Вся королівська рать
Зайняття паном Черновецьким київського престолу із самого початку виглядало тимчасовим явищем, знаком перехідного постомельченківського періоду в житті української столиці. Всі два роки правління Леоніда Михайловича завзято переслідували чутки про передчасну і неминучу відставку. Експерти як один стверджували, що гарантією його перебування на настільки високому пості була відсутність згоди між основними політичними силами країни.
Фактично пропустивши київські вибори 2006 р. і не зумівши провести свою людину на настільки важливу посаду, "помаранчеві" і "біло-малинові" надалі були зайняті лише запобіганням переходу столиці під контроль опонентів. Раптове голосування у Верховній Раді і заяви, що пішли слідом за ним, показали: єдності між союзниками як і раніше немає і завдання стримування один одного все так само на порядку денному.
Юлія Тимошенко вже дала зрозуміти, що єдиний кандидат - це добре, але тільки в тому випадку, якщо ним буде представник БЮТ. Тимошенківці не виключають, що стати кандидатом на посаду хазяїна столиці Юлія Володимирівна благословить або першого заступника голови партії "Батьківщина", першого віце-прем'єра Олександра Турчинова, або ж кого-небудь із двох колишніх замів Олександра Омельченка - Миколу Томенка чи Михайла Поживанова.
Не виключено, що претендентом у мери стане керівник міської організації БЮТ Анатолій Семинога. Називають навіть ім'я нинішнього глави парламентської фракції БЮТ, земляка Юлії Володимирівни - Івана Кириленка. Жоден із цих політиків не має скільки-небудь пристойного рейтингу в Києві, однак шанси на перемогу кожного з них стають реальними під біло-малиновими прапорами леді Ю.
Найбільш імовірними претендентами від НУНС експерти вважають міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, народного депутата України Миколу Катеринчука та екс-мера Києва Олександра Омельченка. Минулого тижня Юрій Віталійович та Олександр Олександрович уже заявили, що якщо партія зажадає, то вони готові взяти участь у передвиборному марафоні.
Реальною проблемою для кандидатів від коаліції виявилися високі рейтинги місцевих політиків. Поки, за даними більшості опитувань, найбільшу кількість голосів мають Леонід Черновецький і Віталій Кличко. Нинішня система виборів в один тур імовірність перемоги кого-небудь із них робить занадто великою. Власне, вірою у свою перемогу і пояснюється спокійна поведінка нинішнього мера, що відмовився навіть заперечувати досить неоднозначне, з погляду права, рішення про перевибори. Хоча не виключено, звичайно, що позов про визнання постанови недійсною подасть хто-небудь, формально не пов'язаний з Леонідом Михайловичем.
У той же час двотурове голосування однозначно винесе вирок нинішньому міському голові. Його опонент акумулює голоси всіх незадоволених паном Черновецьким та автоматично одержує заповітну посаду. За даними Ділової столиці, проект закону, що змінює систему виборів у столиці, уже підготовлений представниками коаліції. Але, зважаючи на все, мер зберігає надію, що коаліціанти не домовляться один з одним і закон прийнятий не буде.
Салат з Київради
Навіть у випадку поразки Леонід Черновецький залишається серйозною фігурою в столиці. Тим більше що фрагментарність у столичній політиці тільки зросте. І головною проблемою для будь-якої сили, що претендує на глобальне лідерство в Києві, стануть взаємини з більшою кількістю місцевих політиків.
Поки ймовірність формування пробютівської більшості виглядає досить проблематично. За даними опитування, проведеного соціологічною службою центру ім. Разумкова, за кандидата виборчої компанії від БЮТ готові проголосувати 29% киян. Хоча, за даними опитування, НСНУ здатно взяти більше, ніж на минулих виборах, "оранжево-біло-малинова" більшість у Київраді поки не проглядається. Багато в чому це заслуга місцевих проектів. Блоку нинішнього мера соціологи дають 17%. Не набагато відрізняються результати блоку Віталія Кличка.
Ще більше заплутає ситуацію можлива участь у виборах Олександра Омельченка. Інформовані джерела стверджують, що Сан Санич піде на штурм міськради, сколотивши в найближчі дні свій іменний блок. У нову структуру, цілком можливо, увіллється не тільки колишня партія київської влади "Єдність", але й дрібні політичні аутсайдери (партія власника компанії "XXI Століття" депутата минулого скликання Льва Парцхаладзе, НДП разом з її лідером Людмилою Супрун та ін.). Хоча соціологічних даних по цій політичній силі ще нема, на переконання низки експертів, блок Олександра Омельченка з великою ймовірністю проходить у Київраду.
Швидше за все, повторить результат минулих виборів і подолає прохідний бар'єр блок Литвина, представлений у Києві головою Шевченківської райадміністрації Віктором Пилипишиним і головою екологічної комісії Київради Анатолієм Коваленком. Якщо додати до списку однозначно прохідну Партію регіонів, то від строкатості картини просто зарябіє в очах.
Крім того, необхідно згадати і районний рівень влади (де позиції Леоніда Черновецького досить міцні), що поки вирішено не чіпати. Підсумувавши все це, політичну ситуацію в Києві на найближчі місяці можна сміливо йменувати хаосом.
Ниточка із самого верху
Навряд чи додадуть стабільності все нові і нові кримінальні справи, відкриті проти представників столичної влади. Минулого тижня голова парламентської слідчої комісії з перевірки законності діяльності міського голови і Київради Микола Томенко заявив, що діяльність комісії буде продовжена (на її роботу парламент відвів рік). До кінця березня буде продовжена і діяльність урядової комісії з розслідування можливих зловживань чиновниками КМДА. У свою чергу заступник генерального прокурора України Тетяна Корнякова заявила, що "кримінальні справи по Києву - справа часу", недвозначно натякнувши, що вже в найближчому майбутньому під слідством ризикують виявитися перші особи Київзему і низка заступників Леоніда Михайловича.
Не послабило своєї хватки і Міністерство внутрішніх справ. Минулого тижня столичний міліцейський головком порушив резонансну кримінальну справу за фактом підробки рішення Радивилівського суду. Цим документом ЦВК і Міськтервиборчкому Києва заборонялося реєструвати нових депутатів фракції БЮТ замість перебіжчиків, позбавлених з'їздом блоку Юлії Тимошенко депутатських мандатів. Завдяки чому Леоніду Черновецькому вдалося на деякий час зберегти більшість у Київраді. Потім, щоправда, пішли заяви представників Радивилівського суду про те, що його судді даної справи взагалі не розглядали. Пікантність даної ситуації для опонентів мера полягає в тому, що рішення суду необережно продемонстрував секретар міськради Олесь Довгий. І тепер у правоохоронців з'явилася ниточка, що веде на самий верх.
Деяку стриманість політиків здатні забезпечити хіба що переживання представників великого бізнесу, що зрісся з нинішньою владою, і "просто інвесторів", що розжилися землею під час скандальних сесій міськради, на яких пачками виділялися ділянки. Зараз вони ведуть жваві переговори з усіма політичними силами, що мають шанси одержати хоч який-небудь шматочок столичної влади. Якщо торги пройдуть успішно, Київ одержить уже звичну бізнес-більшість, сформовану в оновленій міськраді на базі всіх партій, що потрапили туди. І в місті знову запанує стабільність.
Дмитро Бровкін
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас