Уряд вводить обмеження в ціноутворенні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд вводить обмеження в ціноутворенні

Аграрний ринок
976
Уряд Юлії Тимошенко вирішив використати антиінфляційні заходи своїх попередників, посиливши контроль над формуванням цін на продукти харчування.
Учора Мінекономіки запропонувало ввести граничний рівень рентабельності виробництва продуктів харчування -12% і торговельних надбавок - 15%. Експерти вважають, що нові обмеження не відразу вплинуть на рентабельність виробництва, але їхнє виконання, як і в 2007 році, можуть проігнорувати місцеві органи влади.
Учора Міністерство економіки оприлюднило проект постанови "Про внесення змін у низку постанов Кабінету міністрів", покликаної загальмувати збільшення цін на соціально значимі продукти. У пояснювальній записці говориться, що для боротьби з "подальшим необґрунтованим збільшенням цін на соціально значимі види продовольства, доцільно підсилити вплив місцевих органів виконавчої влади на формування цін на продукти харчування". Адже тільки за два місяці 2008 року інфляція склала 5,7% (на продукти харчування - 8,4%).
Документом буде визначений максимальний розмір торговельної надбавки на низку продовольчих товарів, що раніше самостійно встановлювали місцеві органи влади. Гранична торговельна надбавка на борошно, хліб соціальних сортів, макаронні вироби, крупи, цукор, м'ясну та молочну продукцію, курячі яйця і соняшникову олію складе 15% (без урахування витрат на міжміський транспорт). Рівень рентабельності виробництва зазначених продуктів не повинен перевищувати 12%. У список продуктів харчування, для зміни цін на які необхідний дозвіл місцевих органів влади, будуть внесені соняшникова олія і цукор, а поняття "хліб масових сортів" детально конкретизують.
Цей документ входить у перелік антиінфляційних заходів, підготовлений, але дотепер не затверджений урядом Юлії Тимошенко. В 2007 році адміністративний контроль над зростанням цін активно використовував уряд Віктора Януковича. Однак у листопаді минулого року пан Янукович був змушений визнати, що держрегулювання не знизило інфляції, у тому числі через бойкотування цих заходів з боку губернаторів.
За оцінками учасників ринку, ініціатива уряду зараз не вплине на роботу бізнесу, тому що рівень граничних надбавок, установлюваних місцевою владою, нижчий від запропонованого Кабміном. "За винятком пари регіонів, торговельна націнка на хліб - близько 10%", - говорить генеральний директор об'єднання "Укрхлібпром" Олександр Васильченко. За оцінкою директора консалтингового агентства ААА Сергія Наливки, середня торговельна надбавка в торговельних мережах коливається від 10% до 15%.
Експерти впевнені, що цією постановою Юлія Тимошенко не зможе загальмувати зростання цін. "Адміністративні заходи не дають результату", - констатує пан Наливка.
На його думку, підприємствам не важко буде декларувати необхідну рентабельність. "Ці заходи повторюють торішню ситуацію, - говорить директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. - Місцеві органи влади можуть проігнорувати постанову - вони не хочуть появи в себе в областях дефіциту. Інфляцію зупинити не вдасться, а в Кабміну з'явиться можливість знайти крайніх в особі пари найбільш близьких до президента губернаторів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас