Експерт: Ціна дизпалива і бензину А-95 є обґрунтованою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ціна дизпалива і бензину А-95 є обґрунтованою

Енергетика
361
Величина подорожчання нафтопродуктів в Україні відповідає раніше погодженій Міністерством палива та енергетики і нафтотрейдерами методиці з урахуванням нової вартості нафти на світових ринках і додаткових витрат операторів в Україні, вважає виконавчий директор аналітичної компанії UPECO Сергій Куюн.
"Протягом останніх трьох років ринок нафтопродуктів України неодноразово продемонстрував свою залежність від єдиного фактору - світового ринку. І немає ніяких підстав для того, щоб даний абсолютно прозорий механізм ціноутворення був порушений", - сказав він.
При цьому Куюн відзначив, що, всупереч розхожій думці, ціни на внутрішньому ринку як росли, так і падали залежно від ситуації на світовому ринку.
На його думку, цінова ситуація на початку квітня буде залежати від підсумків котирування палива на європейських торговельних майданчиках протягом третьої декади березня.
При цьому він нагадав, що протягом останніх днів у Європі спостерігається зниження цін на нафту та нафтопродукти, що дає привід сподіватися на уповільнення зростання цін та їхню наступну стабілізацію і на українському ринку.
Відповідаючи на запитання про заходи, які необхідно почати уряду для стабілізації цінової ситуації на внутрішньому ринку, Куюн висловив думку, що уряд поки справедливо уникає якого-небудь активного втручання в ринок.
Коментуючи можливий вплив конфлікту між урядом і групою Приват на вітчизняний ринок нафтопродуктів, директор UPECO констатував, що він виявився менш значним, ніж це можна було спочатку припустити.
Він нагадав, що група Приват є найбільшим гравцем ринку нафтопродуктів України, контролюючи найбільшу роздрібну мережу, що нараховує близько 1100 АЗС (разом зі станціями Укрнафти, що контролює лояльний групі менеджмент), а також два НПЗ - Нафтохімік Прикарпаття і Галичина. Крім того, вплив групи великий на найбільшому в країні Кременчуцькому НПЗ Укртатнафта.
"Разом з тим останні події показали, що вплив групи на ринку не такий великий, як здавалося раніше. Зупинка спочатку мережі Укрнафти (562 АЗС), а згодом й одноденна зупинка іншої мережі під брендами Сентоза, Авіаз та інших афільованих мереж поменше показали, що інший ринок нормально впорався із ситуацією", - прокоментував останні події на ринку С.Куюн.
У той же час, додав експерт, зовсім непомітною для ринку можлива зупинка Укртатнафти пройти не зможе: протягом тижня - десяти днів він може відчути нестачу окремих марок нафтопродуктів, зокрема бензину А-76.
На його думку, уряду необхідно визначитися зі своїм пакетом в Укртатнафті. "Варіанта два - або продавати його, поки він коштує гарних грошей, або починати всерйоз займатися підприємством, що гостро потребує модернізації вартістю сотні мільйонів доларів", - вважає директор UPECO.
За даними Мінекономіки, по Україні середня ціна на бензин марки А-76 з початку березня зросла на 12% - до 5,31 грн за літр, А-95 - на 11,8%, до 5,8 грн за літр, дизельне паливо - на 12,2%, до 5,8 грн за літр. В окремих регіонах ціна бензину А-95 і дизпалива перевищила 6 грн за літр.
У той же час в останні дні минулого тижня зростання цін призупинилося, а в окремих областях було зафіксовано невелике зниження цін.
Як повідомлялося, у минулий понеділок ціна на нафту на світовому ринку підскочила до рекордних $111,8 за барель, однак за тиждень вона знизилася більш, ніж на $10.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас