Для ПФТС настала червона смуга* — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для ПФТС настала червона смуга*

Фондовий ринок
1170
Українські брокери продають акції, щоб напрацювати новий потенціал зростання.
Американський "ведмідь" прокинувся завчасно і розбудив "ведмедів" в Україні. Так у переносному значенні можна охарактеризувати те, що відбулося на вітчизняному фондовому ринку минулого тижня. Крах одного з найбільших американських інвестиційних банків Bear Stearns (bear з англійської - ведмідь), про який стало відомо 17 березня, змусив торговців цінними паперами в усім світі в терміновому порядку "скидати" акції.
Однак падіння виявилося не таким серйозним, як пророкували песимісти, і вже до кінця дня ситуація покращилася. Як виявилося, те, що погано для одного американського інвестбанку, добре для іншого. JPMorgan Chase, що фактично задарма купив Bear Stearns (ціна угоди склала смішні 236 мільйонів доларів) і ще й одержав гарантії Федеральної резервної системи США, допоміг ринку "піднятися духом".
Акції цього банку, які входять у кошик індексу Dow Jones Industrial Average (DIJA), за підсумками торгів 17 березня подорожчали на 10,32%. Виросла вартість паперів фармацевтичних підприємств, які вважаються найбільш надійними в період нестабільності і також є компонентами індексу. У результаті на кінець дня DIJA навіть трохи виріс - на 0,18%.
А наступного дня поспіла допомога ФРС, що знову знизила ставку федеральних фондів відразу на 0,75 процентного пункту. З огляду на те, що оприлюднений прибуток великих інвестиційних банків США Goldman Sachs і Lehman Brothers виявився вищим від очікуваного аналітиками, ринок одержав великий заряд позитивної енергії, і до кінця торгів 18 березня DIJA виріс на 3,5%. А з 17 по 20 березня його збільшення склало 3,2%.
Однак українські брокери не підтримали ентузіазму своїх американських колег - за аналогічний період часу головний індикатор вітчизняного фондового ринку - індекс ПФТС - впав на 2,85%. "На минулому тижні на біржі однозначно переважали "ведмежі" настрої: практично всі учасники ринку активно намагалися продати папери", - відзначають аналітики інвестиційної групи "Сфера Есет Менеджмент". На питання, чому український ринок не відреагував на позитивні міжнародні новини, вони відповіли так: "Зараз підходящий момент для того, щоб позбутися від акцій, що знижуються в ціні, з метою подальшої їхньої покупки на нових цінових рівнях".
На тлі такої тенденції активи портфелів "Дела" з 14 по 20 березня втрачали в ціні. Найбільше це торкнулося "Агресивного", що "схуд" майже на 39 тисяч віртуальних гривень. "Збалансований" втратив більше 20 тисяч, а активи "Консервативного", що під час корекції почуває себе як риба у воді, подешевшали всього на 1,4 тисячі віртуальних гривень.
"Агресивний". Поразка на всіх фронтах
Цей портфель минулого тижня виявився повністю червоним - у ньому не знайшлося жодної акції, яка б за період з 14 по 20 березня виросла. Менше за інших подешевшали папери "Автокразу" - на 2,2% (тут і далі мова йде про ціну покупки). Аналітики не відзначають якихось особливих факторів, які могли б втримати акції цього підприємства від сильного падіння. Єдиною останнім часом новиною про "Автокраз" стала заява його власника Костянтина Жеваго про намір провести публічне розміщення акцій (IPO) усіх без винятку приналежних йому компаній. Однак акції іншого підприємства Жеваго - Полтавського ГЗК - за період з 14 по 20 березня впали в ціні більш ніж на 10%.
За словами аналітиків, папери "Автокразу" не сильно просіли, швидше за все, через свою низьку ліквідність. "Це акції третього ешелону, угоди з якими проходять нечасто", - відзначає начальник торговельного відділу інвестиційної компанії "Фіма Інтернешнл" Олег Вдович.
Трійка головних "невдах" портфеля виглядає так: акції шахти "Червоноармійська-Західна №1" упали в ціні на 10%, "Мостобуду" - на 12,6% і Дружковського машинобудівного заводу - на 14,3%. Папери "Мостобуду" засмучують інвесторів уже другий тиждень підряд. З початку місяця вони подешевшали вже на 16%. "Папери цього підприємства коштували близько 1,9 тисячі гривень за акцію і сильно подорожчали - до 2,3-2,4 тисячі - через новину про підписання угоди між "Мостобудом" та американською The Sun Land Group щодо фінансування останньою будівництва мостів в Україні. Однак, як виявилося пізніше, це була не угода, а щось на кшталт протоколу про наміри. Так що все повертається на круги своя", - вважає Вдович.
"Збалансований". Залишився тільки один
У цьому портфелі особняком стоять папери гіганта української промисловості "Арселорміттал Кривий Ріг". Це єдині акції компаній, віртуальні вкладення в які минулого тижня себе виправдали - їхня ціна виросла на 2,3%. "Підвищення вартості паперів "Арселорміттал Кривий Ріг" пов'язане зі зростанням світових цін на руду і прийдешнім подорожчанням сталі, тому що меткомбінати перекладають збільшення вартості сировини на споживачів, намагаючись зберегти маржу прибутку", - відзначає аналітик інвестиційної компанії "Альфа Капітал Україна" Олег Юзефович. За його словами, на руку керівництву колишньої "Криворіжсталі" грає і доступ до дешевої сировини. "Арселорміттал Кривий Ріг" забезпечений своєю залізною рудою на 90% та одержує її за собівартістю. Для порівняння, "Метінвест" (холдинг, що об'єднує підприємства гірничо-металургійного сектора, що належать Рінату Ахметову) планує з 1 квітня підвищити ціну залізорудного концентрату до 119 доларів за тонну, у той час як собівартість тонни концентрату на "Арселорміттал Кривий Ріг" - 30-35 доларів", - пояснює Олег Юзефович. Не виключено, що ще одним фактором подорожчання акцій комбінату є бажання материнської компанії викупити якнайбільше паперів у міноритарних акціонерів, що, природно, підвищує їхню ціну.
Аутсайдером портфеля виявилися акції Нижньодніпровського трубопрокатного заводу - з 14 по 20 березня вони подешевшали на 15%. Інвесторів розчарувала "жадібність" власників підприємства. Ринок очікував виплати дивідендів у розмірі 100% чистого прибутку, як це було торік на підприємствах групи "Інтерпайп" і цього року на "Дніпроспецсталі", але не дочекався. "Дивіденди склали б приблизно 2 долари на акцію, або 5% вартості одного паперу. Однак збори акціонерів Нижньодніпровського трубопрокатного прийняли рішення реінвестувати прибуток, і ціна акцій скоректувалась. Додатковим фактором падіння котирувань є погіршення фінансових показників компанії в 2007 році: хоча її виторг виріс на 24%, чистий прибуток знизився на 22%, і чиста рентабельність склала 9,3% проти 14,8% в 2006-му", - відзначає Олег Юзефович.
"Консервативний". Як завжди
Американський долар продовжує падіння, і продовжує заробляти на цьому наш портфель "Консервативний". З 14 по 20 березня офіційний курс гривні відносно євро виріс на 0,7% - дріб'язок, а приємно. Поряд з падінням долара дорожчає нафта і золото. Нафта нас мало хвилює, а от жовтий метал вкотре порадував - за аналогічний період часу його офіційний курс виріс також на 0,7%. Все це і забезпечило хоч і маленький, але все-таки прибуток - 1,4 тисячі віртуальних гривень.
* - червоними кольорами на біржах позначають падіння котирувань
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас