Аналітик - робота для тих, хто любить "помудрувати" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик - робота для тих, хто любить "помудрувати"

2134
Аналітик - не найпоширеніша позиція в українських компаніях. Це ідеальна робота для тих, хто не боїться монотонності і любить "помудрувати" за помірну плату - 800-1500 дол.
"Якщо у Вас рівень IQ не нижче 120 і Ви готові дуже багато працювати, тоді надсилайте свої резюме", - чи то закликає, чи то відлякує аналітиків компанія, що займається інвестиційним консалтингом. Вимоги до аналітиків у подібних оголошеннях часто такі, яких не пред'являють навіть топ-менеджерам. Але думка про те, що робота аналітика вимагає розуму палату, - не завжди правда.
Ця позиція в більшості випадків універсальна. Вона не вимагає якихось ґрунтовних специфічних знань та умінь - на відміну від позицій перекладача, юриста або дизайнера. Будь-яка людина, що вміє зіставляти дані і має сміливість робити висновки, може займатися аналітикою. Плюсом цієї роботи можна вважати ще те, що вона не припускає прийняття відповідальних рішень. І те, що про результат праці аналітика рідко говорять щось погане, оскільки цей результат складно оцінити об'єктивно. Приміром, одна з найбільших інвесткомпаній протягом усього 2007 року прогнозувала фондовому ринку корекцію. Як на зло, індекс ПФТС ріс і ріс, за темпами зростання вийшовши на одне з перших місць у світі. Весь ринок сміявся. Але іноземні інвестори визнали дослідження тієї інвесткомпанії найкращими, найглибшими. І підстави для негативного прогнозу в компанії дійсно були - корекція таки прийшла, але трохи пізніше.
Загалом, аналітики непогано влаштувалися як для власників таких конкурентноздатних зарплат (у середньому $1000-1200). Вони і самі це визнають. Керівник центру аналітичних досліджень аграрного холдингу Володимир Осипенко колись очолював великі компанії - говорить, що це була собача робота.
"А зараз я на своєму місці. Мені все по душі, і гроші гарні платять. Мені, дійсно, подобається з якогось статистичного конгломерату цифр виділяти регулярну складову як базу для прогнозування", - розповів він.
Додамо: аналітик - це посада, а не професія. Хоча б тому, що в різних сферах аналізується різне і по-різному, і часом тут не обійтися без профільної освіти. Хоча випадки, коли людина без неї, "покрутившись і нахапавшись", за півроку-рік ставала прекрасним аналітиком, теж відомі. "Деньги" спробували класифікувати "різновиди" аналітиків, що найчастіше трапляються, щоб зрозуміти, з якого боку краще підходити до цієї роботи. Теж свого роду аналіз. Аналітики всілякі потрібні Найчастіше аналітиків шукають виробничі компанії - для моніторингу профільного ринку: цін, конкурентного середовища, споживчого попиту. Такі аналітики сидять у відділі маркетингу і займаються, по суті, маркетинговим аналізом. У їхні завдання входить збір даних, з яких потрібно виділити тенденцію.
Інші "підвиди" аналітиків затребувані менше. Фінансові аналітики потрібні фінансовим же установам (торговцям цінними паперами, банкам, компаніям з управління активами) для аналізу стану і перспектив окремих компаній і цілих галузей. Серед їхніх обов'язків - прогнозування вартості цінних паперів підприємства, оцінка його кредитоспроможності. Фондові аналітики виробляють рекомендації для трейдерів, керівництва та інвесторів щодо доцільності вкладень у ту чи іншу компанію.
Аналітиками також називають штатних бізнес-консультантів. Їхнє завдання - аналізувати бізнес-процеси компанії та поліпшувати їх, моделювати діяльність підприємства, розробляти системи керування цими процесами. Інакше кажучи, їхньою функцією є бізнес-інжиніринг, "домашній" варіант ERP-системи і консалтингу.
Системні аналітики потрібні роботодавцям для автоматизації бізнес-процесів, написання технічних завдань для програмного забезпечення, створення баз даних. IT-шних аналітиків часто шукають банки, яким потрібно аналізувати якість величезного числа виданих кредитів. Особлива група аналітиків - співробітники спеціалізованих дослідницьких центрів. Це можуть бути контори, що проводять соціологічні і маркетингові дослідження (наприклад, TNS і Gfk).
І це - ще не повний перелік подібних "профі". Фахівець із аналітичним складом розуму може знайти собі застосування в дуже різних компаніях.
Вузьке коло
Розмаїтість аналітиків, як не дивно, обмежує коло їхніх потенційних місць роботи. Якщо бухгалтер торговельного підприємства після додаткового навчання може стати бухгалтером металургійного заводу або будівельної компанії, то аналітик з енергетики з установи на кшталт Центру Разумкова навряд чи запросто перейде працювати в банк. Позиція одна - аналітик, а професії різні. Це найбільший мінус аналітики.
Втім, і тут немає неможливого. Один мастистий фондовик-аналітик якось заявив "Деньгам", що, мовляв, от візьме він і перейде працювати журналістом у яке-небудь економічне видання, у відділ "Компанії та ринки". А що? І там, і там потрібно тримати руку на пульсі певних галузей, розбиратися в їхній специфіці. У той же час чимало журналістів-риночників ідуть в інвесткомпанії. Але приклади переходу аналітиків з однієї сфери в іншу - скоріше виняток, ніж правило. Тому не дивно, що аналітики як окремого напрямку вузівської підготовки не існує.
Освіта в аналітиків може бути різна. У Володимира Осипенка освіта математична - він захистив кандидатську з системного аналізу. Математика або кібернетика, можливо, є універсальним варіантом. А варіант ідеальний - те ж саме плюс щось спеціалізоване в якості другої вищої (фінанси, маркетинг, економіка, менеджмент). Фахівець, що пройшов таку підготовку, має уявлення про різні способи систематизації інформації (фундаментальний, статистичний, технічний аналіз і так далі) і розбирається в тому, що йому потрібно аналізувати.
Окремо стоять IT-фахівці: їм досить фахової освіти (програмування).
Всім аналітикам бажано знати англійську на рівні "упевненого користувача": такі побажання містяться майже у всіх оголошеннях про вакансії (хоча реально вона потрібна далеко не завжди. - Ред.).
Крім базових знань аналітикам можуть знадобитися додаткові. Приміром, фінансовому аналітикові не зайвим буде одержати кваліфікацію CFA (Chartered Finantial Analyst), коштує це щастя близько $1500. Навчатися можна самостійно (замовляючи літературу та уроки" на платних сайтах) або в навчальному закладі. Спеціалізовані курси при одній з київських бізнес-шкіл, що найбільше котируються, складаються із шести модулів по дев'ять днів кожний. Бізнес-аналітикові знадобиться MBA або інша бізнес-освіта, нехай й українського розливу ($10-25 тис).
Зв'язані однією зарплатою
Аналітики дійсно бувають різні, але "Деньги" не даремно об'єднали їх в одній статті. У всіх цих фахівців є мінімум дві "реперні точки" - рівень зарплати і схожий спосіб мислення. Збір та якісна обробка інформації з наступними висновками вимагають посидючості, скрупульозності, аналітичного складу розуму. Це заповітне словосполучення - "аналітичний склад розуму" - є у дев'ятьох з десяти оголошеннях про вакансії аналітика. "Аналітик повинен володіти величезним масивом інформації про компанії та вміти "діставати" потрібну цифру із цього масиву в найкоротший термін", - говорить фахівець із підбору та адаптації персоналу мережі супермаркетів Світлана Гикова.
При цьому, за її словами, аналітикові не потрібно бути фахівцем виконавського складу: "Образно кажучи, від нього чекають, що він не тільки правильно складе цифри, але й зрозуміє, про що говорить сума, що вийшла. І донесе це до керівництва з рекомендаціями, що додаються. Він повинен почувати тенденції, пропонувати ідеї, бачити ситуацію в цілому і моделювати її". Світлана погоджується, що і живість, і ступінь аналітичності розуму складно перевірити при прийомі на роботу. Вона говорить, що "правильного" кандидата визначає за блиском в очах.
У більшості випадків профпридатність людини підтверджується тільки на ділі. Найдинамічніше, за словами експертів, зараз розвивається сектор "високотехнологічної" аналітики. Такі фахівці потрібні компаніям, щоб поліпшувати корпоративну систему безпеки і працювати з величезними базами даних. У майбутньому, на думку рекрутерів, попит на цих фахівців буде рости більше, ніж на інших аналітиків.
Однак поки що найбільш затребувані аналітики-маркетологи. Директор рекрутингового агентства Management Consulting Валентин Тимошенко говорить, що найчастіше їх потребують компанії зі сфери торгівлі, а також виробники товарів. Їх багато, однак і маркетологів, що дружать із цифрами, на ринку праці теж чимало. Тому в маркетологів-аналітиків найчастіше великий конкурс на вакансію.
Начальник аналітичного департаменту фінансово-аналітичної групи "Про-консалтинг" Олександр Соколов відзначає, що охочих попрацювати аналітиком сьогодні хоч греблю гати. Проте, роботодавцям не завжди є із чого вибирати. "Пропозицій досить, але гарних аналітиків мало. У більшості претендентів немає практичного досвіду. А досвідчених фахівців складно переманити. У середньому пошук одного фахівця займає в нас місяць-півтора. Інші фахівці знаходяться швидше", - говорить Соколов. Світлана Гикова воліє приймати на роботу тих, хто має досвід роботи фінансовим менеджером, економістом. За словами Тимошенка, досвід можна одержати, і рік-два попрацювавши "на побігеньках" (молодшим фахівцем або помічником аналітика) або "практиком" у певній сфері (приміром, в аграрному холдингу, щоб потім робити огляди сільськогосподарських ринків).
Рівні пропонованих зарплат в аналітиці приблизно однакові. Рекрутери відзначають, що розмір зарплати більше залежить не від спеціалізації, а від посади. Молодші фахівці коштують $600-1500, старші аналітики і керівники відділів - $1500-2000. В інвесткомпаніях і міжнародних компаніях "стельова" цифра може відсуватися до $4000-5000. Найближчим часом, на думку експертів, зарплати аналітиків будуть іти в ногу з ринком (а це приблизно +15% за рік). В IT-шників, можливо, доходи будуть рости швидше, ніж по ринку в цілому, оскільки це дефіцитна категорія фахівців.
Скільки одержують?
Зарплати аналітиків, дол. на місяць:
* Дані порталів з пошуку роботи
Отже: Аналітик - це посада, а не професія. Тому роботодавців цікавить не диплом претендента, а його склад розуму і коефіцієнт інтелекту. Хоча правильно оцінити ні те, ні інше наймачі часто не можуть. Особливо - при прийомі на роботу.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас