Особливості національного падіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Особливості національного падіння

Фондовий ринок
232
Головним ньюсмейкером для світових фінансових і фондових ринків минулого тижня стала Федеральна резервна система (ФРС) США, яка а понеділок обвалила світові фондові індикатори на 2-5%, а вже у вівторок зуміла їх підняти на 2,5-3,5%.
Індекс ПФТС у понеділок впав на 4,69%, а в цілому за тиждень його зниження склало 82,38 пункту (7,58%) - до позначки 1004,36 індексного пункту.
"Український біржовий ринок, практично весь березень протупцював на тих самих цінових рівнях, але зберігаючи тенденцію до зниження вартості цінних паперів, минулого тижня з лишком реалізував песимістичний сценарій, зумівши при цьому виявити і свій унікальний характер, - відзначає генеральний директор КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква. - Якщо на початку тижня індекс ПФТС значно корегувався під час загальносвітового спадного тренда (4,69%), у вівторок під час загального підйому світових фондових індикаторів продовжив котитися до низу (1,13%), то 19 березня, коли більшість фондових індикаторів знову показали негативний результат, навпаки, виріс більш ніж на пів відсотка (0,58%)".
У четвер, 20 березня, українські ліквідні акції рухалися в загальносвітовому тренді, подешевівши в середньому на 1,5-5%, а індекс ПФТС скотився вниз більш ніж на 2% (-2,31%), знизившись у цілому за тиждень майже на 7,5%.
"Найстрімкіше падіння більшості цінних паперів було зафіксовано за підсумками понеділка, внаслідок обвалу на світових фондових ринках, - відзначає аналітик "Родовід Банку" Анастасія Здутова. - Ростом відзначилися хіба що акції "Турбоатома" на тлі новин про спрямування 35% прибутку за 2007 р. на виплату дивідендів і повного завантаження підприємства замовленнями протягом трьох наступних років".
У вівторок акції "Арселор Міттал Кривий Ріг" виросли на 2,29% за ціною покупки у зв'язку з новинами про зростання світових цін на сталь на тлі дефіциту поставок.
"У четвер найбільше падіння охопило акції енергетичних компаній, у тому числі "Одесаобленерго" (33,33% за ціною покупки) і "Київенерго" (10,73% за ціною покупки)",- відзначила Анастасія Здутова.
Проте, на думку аналітиків, незважаючи на те, що з початку березня ліквідні українські папери подешевшали на 4,5-22%, а індексний кошик ПФТС знизилася майже на 9%, панічні настрої на українському фондовому ринку практично відсутні. "Зниження капіталізації українських акцій відбувається на досить незначних середньоденних торговельних обертах в 45-80 млн. грн., що зовсім не характерно для фронтального обвалу ринку", - відзначає Олег Морква.
За його словами, тренд українського фондового ринку визначають в основному нерезидентні гравці та вітчизняні спекулянти, які воліють працювати на короткотерміновому тимчасовому інтервалі і для яких середньомісячне коливання цін з паперів у межах 7-20% є дуже непоганим заробітком.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас