Ігор Мітюков: Ми готові до серйозних інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ігор Мітюков: Ми готові до серйозних інвестицій

Валюта
1140
- Крім організаційних завдань у мене чисто фінансові цілі - забезпечити прибуткову діяльність представництва на території України, а також контакти з урядом і регуляторами. Я буду брати конкретну участь в організації угод з фінансування. Зараз мене усе більше цікавить питання, пов'язане з великою приватизацією, де мій досвід роботи в уряді може бути дуже корисний.
- Ви будете використовувати свої зв'язки в уряді і бізнесі для роботи?
- Я обов'язково буду використовувати свої зв'язки - наскільки це буде дозволяти бізнес-етика. Я хочу, щоб за Morgan Stanley закріпився імідж надійного і чесного партнера як для приватного бізнесу, так і для уряду.
- Які у вас цілі щодо кількості клієнтів та обсягів операцій під кінець року?
- У нас дуже амбіційні цілі. Ми хочемо зайняти провідне місце серед інвестбанків на українському ринку. Я не можу сказати, що ми ставимо перед собою якісь кількісні завдання по конкретних напрямках, але ми маємо всі шанси стати найактивнішим інвестбанком.
- Кого ви вважаєте своїми головними конкурентами: українські чи іноземні інвестиційні компанії?
- З огляду на специфіку організації роботи і можливості, сьогодні для нас є конкурентами великі європейські інвестбанки. Серед них Deutshe Bank, UBS, Citigroup та інші. Як інвестиційний банк, що росте, - ще філія російського "Ренесанс Капіталу". Хоча слід зазначити, що останнім часом активно почали працювати українські інвестбанки, такі як Concorde Capital, Dragon Capital і Millennium Capital, які сильні тим, що добре знають клієнтів і внутрішній ринок. Але, звичайно, можливості в них значно нижчі.
- Ви будете брати участь у приватизаційних угодах в Україні?
- Як і для будь-якого інвестбанку, це один з найважливіших напрямків діяльності. Ми готові як виступати консультантами уряду, так і працювати з українськими підприємствами-потенційними покупцями. При цьому покупці можуть бути й українські, і іноземні.
- А Morgan Stanley може виступити покупцем?
- У кожному конкретному випадку ми аналізуємо угоду, і якщо це для нас цікаво, ми не будемо цього виключати.
- Morgan Stanley організовував випуск євробондів Києва. Чи цікаві вам випуски облігацій інших міст?
- Для нас будь-яке місто з населенням понад мільйон чоловік становить інтерес як потенційний муніципальний позичальник.
- Що ви можете запропонувати українським емітентам із залучення боргового та акціонерного капіталів?
- Це різні види діяльності. Сьогодні ми створюємо команду, що буде займатися інвестиційно-банківським бізнесом. Якщо говорити про фінансування і кредитування, то нас, звичайно, цікавить Міністерство фінансів, ми напевно цього року будемо брати участь у тендері на організацію фінансування для Мінфіну, як тільки він буде оголошений. Крім того, ми знаємо, що цього року "Укравтодор" планує позичати на ринку капіталу ресурси відповідно до закону про бюджет. Торік ми зробили прекрасну роботу для "Укравтодору" в умовах найжорстокішої фінансової кризи. "Укравтодор" одержав кредит на суму близько $1 млрд на дуже вигідних за сьогоднішніми мірками умовах. Для нас цікава "Укрзалізниця", "Енергоатом", "Укртелеком", а також будь-яка держмонополія, що показує гарні результати. Природно, нас цікавить фінансування муніципальних позик, особливо в контексті підготовки до Євро-2012. Тут ми очікуємо більш активної інформаційної підтримки від уряду, місцевих органів влади. Як тільки ми одержимо більш повну інформацію від Кабміну про потреби, зможемо легко адаптувати наші плани до них. Ми сподіваємося на тісне співробітництво з місцевими органами влади, адже держбюджет гарантує тільки незначну частину фінансування.
- Чи вплинула світова фінансова криза на рішення Morgan Stanley збільшити присутність в Україні?
- Світова криза, на щастя, не сильно торкнулася України, хоча, думаю, у найближчі місяці українські позичальники відчують певні обмеження в запозиченнях як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Ситуація змінилася таким чином, що всі потенційні позичальники будуть розділені на гарних і поганих. І банки будуть тяжіти до гарних, але в той же час гарні позичальники повинні будуть виконати більший обсяг роботи з обґрунтування ефективності тієї чи іншої кредитної операції. Не виключаю, що ринок запропонує більш високу ціну на кредитні ресурси.
- Які проекти ви зараз ведете?
- Я б не хотів зараз про це говорити. Це широкий спектр - від фінансування місцевого бюджету до конкретних девелоперських проектів, пов'язаних зі спортивною або готельною інфраструктурою.
- Чи згодні ви з тезою, що зараз міжнародним банкам, що переживають величезні списання та збитки, варто переорієнтуватися на ринки, що розвиваються?
- У цілому, характерними для цього і наступного років глобального розвитку будуть спроби подолати рецесію в США. У зв'язку із цим імовірно, що в Європі теж виникнуть економічні труднощі. У той же час у цих країнах є велика кількість грошей, і багато інвесторів з регіонів, більш насичених фінансовими коштами - Близький Схід, Південно-Східні Азія, будуть стримано ставиться до інвестицій у розвинені ринки. Природно очікувати, що в цьому випадку ринки, що розвиваються, одержать пріоритет. Особливо Україна, з огляду на її географічне положення, транзитність країни, низький рівень заробітної плати, розвинену інфраструктуру і те, що вона вступила до СОТ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас