Порошенко: Уряду доцільно збільшити прогноз інфляції на 2008 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Уряду доцільно збільшити прогноз інфляції на 2008 рік

Валюта
427
Уряду України за підсумками першого кварталу доцільно переглянути прогноз інфляції на 2008 рік, щоб зробити його більш реалістичним, вважає голова Ради Нацбанку України (НБУ) Петро Порошенко.
"Треба дуже жорстко попрацювати уряду, Раді НБУ і парламенту навіть для досягнення уточненого прогнозу інфляції, що, я впевнений, буде поданий урядом у розрахункових показниках змін до держбюджету на поточний рік", - сказав Порошенко агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю за підсумками з'їзду Асоціації українських банків (АУБ).
Як повідомлялося, за підсумками січня-лютого-2008 інфляція в Україні склала 5,7%, зростання ВВП - 5,8%, збільшення грошової маси - 0,5%, тоді як за підсумками січня-лютого-2007 - 1,1%, 8,6% і 0,5% відповідно. Офіційний урядовий прогноз інфляції на поточний рік становить 9,6%. Незалежні експерти вважають, що її рівень цього року може скласти 15% або навіть вище.
"Винятково монетарними методами показник інфляції втримати неможливо. Сьогодні вже ніхто не говорить про показник інфляції 9,6%. Усі визнають, що при найбільш сприятливому розвитку ситуації вона буде вищою, ніж 9,6%", - підкреслив П.Порошенко.
Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" учасники з'їзду АУБ, у своєму виступі голова Ради НБУ допустив, що за певних умов інфляція в 2008 році може досягти 16%.
Голова Ради НБУ також відзначив, що стерилізація грошової маси веде до подорожчання кредитних ресурсів і це може негативно відбитися на економічному розвитку.
"Монетарна база з початку року скоротилася на 5,6%, грошова маса - на 3,8%. Подальше скорочення цих показників саме по собі буде викликати дефіцит ліквідності, що приведе до серйозного, неконтрольованого подорожчання ресурсів на міжбанківському ринку, а значить - вартості кредитів в економіці. Це буде потужним охолоджувальним фактором. Подорожчання грошей на сьогоднішній день несе дуже серйозні загрози, які необхідно окремо регулювати", - сказав Порошенко.
Серед можливих кроків для одержання контролю над інфляцією, голова Ради НБУ назвав скорочення дефіциту держбюджету-2008, а також проведення податкової реформи.
При цьому він відзначив, що втягування світової економіки в рецесію вимагає від української влади негайних дій для обмеження впливу цього процесу на Україну і, зокрема, скасування обмежень на продаж землі.
"Зростання цін на продовольство у світі робить надзвичайно привабливими інвестиції в український аграрний сектор. Негайно необхідно скасовувати мораторій на продаж землі. Після скасування мораторію Україна одержить мільярди інвестицій в агросферу. Ми одержимо зовсім новий рівень менеджменту і більш ніж 100%-е зростання продуктивності агросектора, що зробить істотний внесок як у зростання ВВП, так й у поліпшення торговельного балансу", - підкреслив Порошенко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас