Шлапак: Кабмін та НБУ наразі не мають рішень щодо подолання інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлапак: Кабмін та НБУ наразі не мають рішень щодо подолання інфляції

Казна та Політика
279
Кабінет Міністрів та НБУ наразі не мають рішень щодо подолання інфляції в Україні.
Про це заявив на брифінгу перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак.
Він зазначив, що рівень інфляції в Україні такий самий, як в Росії та країнах Європи. "Інфляція в Україні - це наслідки зростання світових цін на продовольчі товари та енергоносії. Зараз не видно позитивних світових тенденцій щодо зниження інфляції на ці групи товарів", - сказав Шлапак.
Заступник голови Секретаріату президента також зазначив, що на рівень інфляції в Україні впливають інфляційні очікування. "Це явище необхідно щонайшвидше ліквідовувати. Зараз необхідний новий розрахунок інфляції", - сказав Шлапак.
На його думку, зменшити рівень інфляції в Україні можна шляхом залучення коштів фізичних осіб для купівлі державних єврооблігацій, реформування села, а також державного контролю над природними монополіями.
Шлапак висловився за необхідність переглянути рівень річної інфляції. За його словами, Секретаріат президента орієнтується на річний рівень інфляції в 12% згідно з розрахунками НБУ. Також Шлапак повідомив, що Секретаріат президента має власні розрахунки рівня інфляції. Проте, за його словами, йому не хотілося б розголошувати їх доти, як рівень інфляції буде розрахований урядом.
Разом із тим Шлапак зазначив недоцільність ревальвації гривні для боротьби з інфляцією. Він пояснив, що така засіб в короткотерміновій перспективі дозволить знизити інфляцію, проте погіршить позиції українських експортерів. "Деяка слабкість гривні щодо долара надає певні преференції експортуючим підприємствам. Це стратегічна перевага, що дозволяє їм укріплювати позиції на зовнішніх ринках. Якщо ми зміцнимо гривню, то це відкриє дорогу дешевому імпорту, і експортери "підвисатимуть", - заявив Шлапак.
Порівнюючи темпи зростання інфляції з темпами зростання заробітної плати, А.Шлапак відзначив, що "ми тут знаходимося в певній вилці": з одного боку неможливого різко збільшувати заробітну плату, оскільки це приведе до ще більшої інфляції, а з іншого боку - низькі темпи зростання заробітної плати можуть привести до відтоку робочої сили з України.
Також Шлапак повідомив, що реальне зростання прибутків населення в січні 2008 р. склало 27% (зростання фактичних прибутків мінус інфляція). В той же час він погодився, що ця цифра є дещо суб'єктивною, оскільки зростання прибутків населення в січні включало разові виплати, які отримують робочі на підприємствах по завершенню попереднього року. "Більш об'єктивну картину зростання прибутків ми матимемо в лютому-березні 2008 р.", - сказав він. При цьому Шлапак додав, що темпи зростання зарплати в Україні є найвищими серед країн СНД.
Заступник голови Секретаріату також висловив думку про те, що 50% надходжень від приватизації в 2008 р. повинні бути спрямовані на підвищення капіталізації держави, підкресливши, що практика проїдання коштів від приватизації є неприпустимою.
Протягом 2 місяців Кабінет Міністрів повинен підготувати довготермінову програму приватизації, оскільки дія попередньої програми приватизації закінчилася в 2002 р., зазначив Шлапак, додавши, що необхідно прийняти також закон про приватизацію.
Крім того він зазначив, що рішення щодо приватизації генеруючих компаній може бути ухвалене тільки після розробки та затвердження стратегії розвитку електроенергетики. Шлапак наголосив, що паливно-енергетичний комплекс є стратегічним ринком, "тому без бачення його подальшого розвитку не можна говорити про перспективу приватизації електростанцій". Він нагадав, що таке положення міститься в концепції приватизації, розробленій експертною групою при Секретаріаті президента, очолюваною Олександром Рябченком.
Говорячи про ситуацію, що склалась навколо компанії "Дніпроенерго" Шлапак повідомив про те, що держава має повне право на проведення зборів акціонерів підприємства. За його словами, держава володіє 50+1% акцією цього підприємства, а без урахування додаткової емісії акцій - близько 76%. "Ми підтримуємо уряд у наведенні ладу в "Дніпроенерго", - заявив Шлапак.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас