Ющенко: Держава незадовільно фінансує інформполітику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Держава незадовільно фінансує інформполітику

Казна та Політика
96
Держава незадовільно фінансує власну інформаційну політику.
Про це заявив сьогодні Президент України Віктор Ющенко, відкриваючи засідання РНБО.
Так, за його словами, в 2008 р. уряд затвердив фінансування Національної телекомпанії України у розмірі 119 млн грн за необхідних 552 млн грн, а на фінансування Національної радіокомпанії - 58 млн грн за необхідних 103 млн грн.
Така ситуація, за словами голови держави, призвела до того, що мовленням Першого національного телеканалу охоплено 94% територій України, Національного радіо - 97%, радіостанції "Промінь" - 77%. При цьому існує технічна можливість для 100%-го охоплення території України вказаних телеканалів і радіостанцій, підкреслив Ющенко.
Президент підкреслив, що ситуація, яка склалася, призвела до того, що в прикордонних областях інформаційний простір України повністю зайнятий інформаційними продуктами сусідніх країн.
Так, на території Волинської і Львівської обл. працюють 6 могутніх телерадіостанцій Білорусі і Польщі, на території Одеської і Чернівецької обл. велику частину інформаційного простору займають румунські телерадіокомпанії, в Криму - російські. Крім того, в західних прикордонних областях в ефірі переважно присутні телерадіокомпанії сусідньої Словаччини і Угорщини.
За словами Ющенка, внаслідок непродуманої політики Нацтелерадіо України значна частина радіочастотного ресурсу в прикордонних областях була передана зарубіжним телерадіокомпаніям. Крім того, через відсутність держзамовлення державний концерн РРТ передав частину частот в оренду в Миколаївській і Львівській обл. для мовлення радіостанції "Голос Росії". "У нас на цих територіях не просто немає власних інформаційних продуктів, у нас там немає частот для мовлення", - сказав Президент.
Ющенко відзначив, що така ситуація негативно впливає на суспільний розвиток країни і консолідацію суспільства. За його словами, існують зарубіжні центри, які проводять на території України власні інформаційно-психологічні кампанії з різних питань, дезінформуючи суспільство. "Це стосується так званих мовних проблем, релігійних, а також питань європейської інтеграції", - сказав він. На думку Ющенко, це створює загрозу дестабілізації всередині України.
Нагадаємо, 21 березня ц.р. Президент указом від 21 лютого доручив Кабінету міністрів створити систему Громадського телебачення і радіомовлення.
Концепцію створення системи Громадського телерадіомовлення потрібно подати до 1 вересня 2008 р. на розгляд РНБО. У свою чергу РНБО має намір її розглянути в жовтні 2008 р.
15 березня 2007 р. в Києві підписано Декларацію про співпрацю з метою створення в Україні громадського мовлення.
Відзначимо, навесні 2005 р. Ющенко повідомив, що існує концепція створення суспільного телебачення. "Ми готові подати цю концепцію і передати значну частину державних зобов'язань", - сказав він. "Дуже хотілося б, щоб громадське телебачення працювало на ідеали України", - відзначив глава держави. "Але з погляду ситуації, яка склалася в інформаційному просторі України, це нелегке завдання", - підкреслив він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас