У США презентували Біографію долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США презентували Біографію долара

Валюта
376
Відомий американський журналіст Крейг Кармін опублікував книгу Біографія Долара, у якій описує минуле, сьогодення та майбутнє грошової одиниці США.
Незважаючи на всі проблеми, пише Кармін, долар ще не швидко втратить титул "найбільш популярної валюти" світу. Причина - немає заміни.
На думку Карміна, долар колись набув всесвітню популярність не тільки через зрослу міць економіки США. Він був затребуваний тому, що у світі вірили в слова і справи американського уряду та у саму ідею Америки. У підсумку $ став одним з найбільш відомих і шанованих символів сучасності.
Кармін вважає, що зараз на долю долара впливають чотири головних фактори.
По-перше, небажання влади США збалансувати бюджет країни.
По-друге, країни Азії і Близького Сходу нині зазнають усе менше бажання "субсидіювати" долар.
По-третє, підсилилися позиції євро, що стало виступати як альтернативна валюта.
По-четверте, на долар негативно впливають традиції американців - їхня прихильність принципу "позич і купи".
На думку Карміна, крах долара може стати початком краху всієї світової економіки. Справа в тому, що на долар "зав'язано" більшість угод, що укладаються учасниками міжнародної торгівлі. Долар - офіційно або неофіційно - є основою і фінансових систем багатьох держав світу.
Так, наприклад, іракський диктатор Саддам Хусейн колись відмовився приймати долари в оплату за іракську нафту і перевів всі угоди на євро. Однак при його арешті в його валізі були виявлені не євро, а саме долари ($750 тис. у стодоларових банкнотах).
Нині 60% випущених американських доларів перебувають за межами США.
Нагадаємо, що на Всесвітньому економічному форумі в Давосі Джордж Сорос пророчив кінець епохи долара у світовій економіці.
За матеріалами:
Washington ProFile
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас