Інфляція в Гонконгу виросла до максимального рівня за останні десять років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в Гонконгу виросла до максимального рівня за останні десять років

175
Темпи збільшення споживчих цін у Гонконгу в лютому 2008 року виросли до 6,3% у річному вирахуванні, у порівнянні з 4,3%, зафіксованими в січні поточного року, повідомляє Financial Times.
Більшість аналітиків очікували побачити менші темпи зростання інфляції, що тепер досягла максимального рівня за останні десять років.
До прискорення темпів збільшення споживчих цін привело поєднання низки факторів, окремі з яких носили одноразовий характер і за визначенням не здатні надалі продовжувати впливати на цінову динаміку. Приміром, незвично низькі температури в лютому, зареєстровані в більшості регіонів Китаю, привели до обмеження поставок продовольства в Гонконг.
Проте, багато економістів вважають, що в економіці Гонконгу простежується чітка тенденція до прискорення інфляції. Оскільки курс гонконгського долара прив'язаний до курсу долара США, грошова влада регіону обмежена у свободі використання інструментів грошово-кредитної політики при боротьбі зі збільшенням споживчих цін. На тлі зростаючої десинхронізації економічних циклів США і Гонконгу, підтримка прив'язки курсу національної валюти до долара стає для грошової влади Гонконгу усе більш проблематичною.
Інфляція на рівні 6,3% означає, що реальні процентні ставки по іпотечних кредитах, які на даний момент у Гонконгу становлять близько 3%, є негативними. Це вже привело до різкого збільшення цін на нерухомість, вартість якої злетіла майже до рівнів 1997 року, що спостерігалися незадовго до того, як у регіоні вибухнула остання масштабна криза.
Втім, професор Гонконгського університету науки та технологій Френсіс Луї вважає, що ризик утворення нових бульбашок на ринках деяких активів являє собою "проблему багатіїв", і такий стан справ однаково є кращим, ніж протилежна ситуація, при якій ФРС підвищувала б ставку в момент уповільнення гонконгської економіки.
Головний економіст Торговельної палати Гонконгу Девід О'ріар вважає, що загроза глобальної рецесії на тлі спаду в економіці США викликає набагато більше побоювань, ніж прискорення інфляції. Економіка Гонконгу, де перебувають найбільші у світі порти, у дуже високій мірі залежить від стану світової торгівлі та обсягу західного попиту на китайський експорт.
На думку старшого наукового співробітника бізнес-школи Манчестерського університету Ісмаїла Ертюрка, владі Гонконгу варто замислитися над тим, щоб у найближчі два-три роки переглянути порядок визначення курсу національної валюти. "Рішення про прив'язку [курсу гонконгського долара до курсу долара США] приймалося в ті часи, коли економіка Гонконгу істотно відрізнялася від того, що вона являє собою сьогодні", - вважає Ертюрк, відзначаючи при цьому, що в майбутньому фактор залежності курсу національної валюти від поведінки долара США може стати "джерелом нестабільності".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас