Московська нерухомість - найвигідніша в Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Московська нерухомість - найвигідніша в Європі

Нерухомість
262
До перших місць у номінаціях "Найдорожче європейське місто для іноземців" і "Місто із найбільшою кількістю ДТП у світі" додався більше солідний титул - "найпривабливіше у Європі для інвестицій у нерухомість".
Відповідно до опублікованого минулого тижня дослідження PricewaterhouseCoopers та Urban Land Institute, Москва є найбільш ризикованим містом.
В очах іноземних інвесторів московська нерухомість розцвіла майже відразу, ще торік вони ставили її на 18-е місце (з 27), а постійним фаворитом у девелоперів та інвесторів протягом декількох років був Париж. Тепер же найромантичніше місто Європи опустилося на 5-е місце, набравши 5,8 бала з 9 можливих і пропустивши вперед Стамбул (7,18), Мюнхен (6,33), Гамбург (6,13) і Ліон (5,84). У Москви за підсумками опитування найвища оцінка - 7,22 бала.
Головний фактор такої привабливості - прибутковість, у першу чергу в секторі торговельної нерухомості. Вкладення в московське будівництво обіцяють інвесторові 12-16% річних, при тому що середня норма прибутковості по Європі коливається в межах 8-10%. І не варто сподіватися, що прихід закордонних грошей зможе знизити ціни на квадратний метр. Максимум, що здатні забезпечити іноземні інвестиції, - нівелювати стрибкоподібну динаміку зростання цін. Простіше кажучи, ціна буде рости, але більш плавно, ніж зараз.
До того ж Москва просто не цілком готова освоїти великий приплив інвестицій. Нікуди не ділася стара проблема - слизьке правове поле, особливо коли мова йде про права на землю або нерухомість, придбані в 1990-х.
На виставці нерухомості, що завершилася на минулому тижні у Каннах, потенційні закордонні інвестори дивувалися, чому при покупці землі або нерухомості в Росії практикується покупка компанії, на балансі якої перебуває об'єкт. Для них такий спосіб таїть у собі ще один ризик: разом з купленим об'єктом новий власник купує кредитну історію місцевого гравця - якщо що, йому доведеться відповідати за чужі борги. До того ж у столиці дефіцит усього, що необхідно інвесторові.
Опитані дослідниками бізнесмени скаржилися на нестачу і дорожнечу земельних ділянок, неможливість увійти на ринок без місцевого партнера, а головне - на гостру нестачу підрядників: якісних будівельних кадрів на всіх рівнях так мало, що до компаній, що зуміли укомплектувати ними штат, клієнти приходять на оглядини. У сукупності ці проблеми забезпечили Москві найнижчу оцінку з погляду ризиків - 4,49 проти 6,69 (найвищої) у Парижа.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас