Банківська система давить на гальма — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківська система давить на гальма

Казна та Політика
2811
Ситуація на грошово-кредитному ринку на початку березня повністю повторює ту, що складається в банківській системі з року в рік.
Юридичні особи починають гасити кредити, інвестувати гроші в нові проекти, результатом чого стає відтік їхніх коштів з банківських рахунків (-3,3% за січень-лютий). Фізичні особи в перші місяці року тільки починають накопичувати розтрачений за період свят фінансовий жирок, чим і пояснюється низька активність за приростом їхніх депозитів (+6,3% за січень-лютий).
Єдина відмінність ситуації початку 2008 р. від аналогічного періоду минулого року - високий старт, узятий банківською системою. Якщо в минулому році за перші два місяці року кредити в економіку збільшилися на 4,5%, то цього року - відразу на 6,7%. І це при фактично мертвому ринку зовнішніх запозичень - як для українських банків, так і для їх закордонних колег, адже їхнім материнським структурам все-таки складно і дорого одержувати гроші.
Виходить, що поточне зростання активів банківської системи триває за інерцією і не забезпечене адекватним приростом ресурсної бази. Відповідно, банки змушені підвищувати депозитні ставки, щоб збільшити залучення коштів приватних осіб. Сьогодні на збільшення ставок впливає трудомісткий і недешевий процес залучення ресурсів на зовнішніх ринках, а також обмеження довгострокового кредитування та обмеження по кредитуванню в іноземній валюті Національного банку.
У середині березня ставки по депозитах у всіх валютах на 0,5-1% підняли практично всі середні і деякі великі банки. "Ставки у великих банках істотно нижчі, ніж максимально встановлені ставки. Однак надалі цілком можливе збільшення ставок по депозитах у гривні на 0,5%. В іноземній валюті підвищення малоймовірно", - вважає начальник управління сегментів роздрібних клієнтів Укргазбанку Роман Іщук.
Керівник київської обласної філії Укрсоцбанку Андрій Оністрат вважає, що протягом нинішнього року ставки по депозитах виростуть набагато серйозніше. "Величина цього зростання, на мою думку, складе близько 2% річних для доларових внесків, 1-1,5% для депозитів у гривні і близько 1% - у євро. На збільшення ставок впливають два фактори: кредитно-ресурсна ситуація в конкретному банку і конкурентному середовищі. Сьогодні навіть ті банки, які не зазнають дефіциту ліквідності, будуть змушені переглядати прибутковість своїх депозитних програм для того, щоб не втратити частку ринку", - говорить Андрій Оністрат.
При цьому підвищення депозитних ставок буде відбуватися в кілька прийомів. Начальник департаменту роздрібного бізнесу і дистрибуції "VAB Банку" Антон Шаперенков очікує ще одного стрибка ставок навесні, коли традиційно збільшуються обсяги кредитування. Улітку ставки можуть трохи знизитися, оскільки у зв'язку з відпустками активність позичальників упаде, а до осені зростання цін на депозити відновиться.
У результаті банки будуть змушені підвищувати вартість кредитів. За словами голови правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимира Лавренчука, темпи зростання активів банківської системи цього року сповільняться до 35%. При цьому навіть таке зростання банкіри в поточній ситуації схильні називати досить високим, відзначаючи, що при високій ціні кредитів темпи зростання прострочених кредитів будуть випереджати темпи зростання кредитування.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас