Долар завершує тиждень на позитивній ноті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар завершує тиждень на позитивній ноті

Валюта
3807
Американський долар уперше за довгий час завершує тиждень без втрат, зміцнившись проти євро та ієни завдяки діям ФРС і змінам змісту заяв Бена Бернанкі.
Тиждень починався з того, що після термінового зниження ставки дисконтування в неділю 16 березня, долар оновив історичний мінімум проти євро, що був зафіксований на позначці $1,5903 за євро. Проти ієни долар також упав до 95,76 ієн. Але з того моменту американська валюта почала поступово відвойовувати свої позиції.
Насамперед, ФРС США знизила ставку по федеральних фондах на 75 базисних пункту, хоча ринок очікував зниження на 100 або навіть на 125 базисних пункту. Тим самим уперше за довгі місяці в позиції ФРС намітилася тенденція до стримування занадто бурхливого бажання стимулювати економіку перед обличчям наростаючих ризиків інфляції. Більше того, у заяві ФРС після зниження ставки також пролунали слова, які прогриміли як грім серед ясного неба. Зокрема, у ФРС згадали про те, що ризики виходження інфляції з-під контролю зростають. Для значної частини учасників ринку це стало холодним душем від безмежних очікувань постійного зниження ставки, тобто ФРС США надалі буде знову думати про інфляцію.
Крім того, на екстреному засіданні в неділю ФРС розширила список фінансових компаній, які можуть скористатися дисконтним вікном, чим не преминули скористатися найбільші інвестиційні банки Wall Street. Однак це було не головним. Інвестиційні банки Goldman Sachs Group Inc., Lehman Brothers Holdings Inc. і потім Morgan Stanley дружно відзвітувалися про свої останні квартали так, що результати виявилися помітно кращими від очікуваних аналітиками. Тим самим вони показали, що проблеми інвестиційного банку, що розорився, Bear Stearns це лише окремий випадок і втрати перестали рости як снігова лавина. Настільки помітна хвиля оптимізму додала довіри і віри в американські активи, змінивши ставлення інвесторів, які поспішили перевести в готівку свої доходи на сировинних ринках і перекласти в акції американських компаній.
У підсумку, американський долар почав активно відвойовувати свої позиції проти основних світових валют, та і валют країн, які поставляють сировинні товари. Тенденція лише підсилювалася протягом тижня, привівши сировинні ринки до найбільш масштабного зниження в тижневому вираженні за останні 50 років.
На торгах у п'ятницю, коли більшість ринків закриті з нагоди Страсної п'ятниці, лише трейдери Азії продовжують оцінювати перспективи валют. Однак ситуація мало чим відрізняється від попередніх декількох днів. Долар продовжує свою впевнену ходу. Долар торгувався по $1,5444 за євро станом на 15:52 у Токіо, відвоювавши майже 1,5% у євро за минулі п'ять днів. Долар також торгувався по 99,62 ієн, зміцнившись на 0,6% проти японської валюти за минулий тиждень. Ієна також відчула деяку впевненість проти євро, зміцнившись майже на 1% за тиждень, і торгувалася близько 153,83 ієн за євро. Долар Index, що розраховується на основі співвідношення долара до шести валют основних торговельних партнерів США, виріс третій день підряд до 72,8 з 72,144. 17 березня індекс падав до рекордного мінімуму 70,698.
На тлі зміцнення долара також знижуються ціни на сировинні товари, включаючи дорогоцінні метали. Золото втратило майже 10%, упавши з рекордної позначки $1032,70, нафта подешевшала на 8,9%, а мідь показала максимальне тижневе зниження за останні десять років.
Таким чином, багато хто з аналітиків заговорили про початок розвороту багаторічного тренда по долару. Втім, на майбутньому тижні долару потрібно протестувати важливі рівні опору на $1,5280-$1,5300. Якщо американській валюті вдасться подолати цей бар'єр, то зміцнення продовжиться, тим більше що в Європі з'явилися ознаки більш помітного уповільнення темпів розвитку, а падіння сировинних цін створює умови для ослаблення інфляційних ризиків, який так боїться ЄЦБ, що втримується від зниження ставки
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас