Населення позбувається від долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населення позбувається від долара

5255
Як повідомив перший заступник голови Національного банку Анатолій Шаповалов, незважаючи на стрімке зростання курсу євро в березні, населення купило готівкової валюти всього на $120 млн. (в еквіваленті) більше, ніж продало банкам. Експерти пов'язують це з очікуваннями ревальвації гривні в суспільстві.
За даними Нацбанку, з початку року українці продали в пунктах обміну валют еквівалентом $6,8 млрд., а скупили еквівалентом $7,9 млрд. Таким чином, за неповних три місяці валютизація готівкового ринку валюти збільшилася більш ніж на мільярд доларів.
Правда, скуповували наші співгромадяни в обмінних пунктах долари в основному для погашення кредитів. При цьому в цілому громадяни позбувалися від долара. З початку року населення позбулося від $5,6 млрд., а скупило лише $5,18 млрд. Можна припустити, що $420 млн. були обмінені на євро через стрімке падіння курсу американської валюти проти курсу європейської.
Примітно, що профіцит покупки валюти над її продажем у березні, місяці найбільш агресивного зростання курсу євро, не такий великий. Населення купило готівкової валюти всього на $120 млн. (в еквіваленті) більше, ніж продало банкам. Приблизно таку ж суму валюти наші співгромадяни платять у банки у вигляді кредитних внесків.
На думку голови правління банку "Хрещатик" Дмитра Гриджука, падіння попиту на готівкову валюту може бути пов'язане відразу з декількома тенденціями. По-перше, курс євро до долара вже трохи зашкалює, і люди вже сумніваються в можливості продовження такого зростання. По-друге, свою справу роблять масовані прогнози в ЗМІ щодо ревальвації гривні.
"Люди бояться ревальвації гривні, що приведе не тільки до зниження курсу долара, але й до падіння євро. Тому зараз вільні гроші вкладаються в нерухомість, золото і фондовий ринок", - говорить Дмитро Гриджук. При цьому банкір відзначає, що постійні спекуляції щодо можливого зміцнення курсу можуть спричинити конвертацію валютних депозитів у гривневі. У результаті, щоб не втратити ресурси, банки будуть змушені ще більше підвищувати ставки по внесках.
Примітно, що на міжбанківському ринку курс долара проти гривні поки на досить низькому рівні - близько 5 грн./$1., опускаючись іноді до рівня 4,95 грн./$1. Анатолій Шаповалов пояснює це не скиданням валюти банками для виконання резервних вимог, а збільшенням експортного виторгу. Поточна ситуація на сировинних ринках стимулює зростання прибутку експортерів і збільшує обсяги продаваної ними валюти на МБВР. За даними Нацбанку, експортери забезпечують 50-55% продаваної на міжбанку валюти, ще 25% припадає на конвертовані в гривню кредитні ресурси.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас